Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων στους νέους μέσα στο καλοκαίρι

Στην θετική πορεία που έχει μπει η χώρα σχετικά με την πανδημία εστίασε  η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή της ομιλία : «Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες»

Σε μεμονωμένες περιοχές όπως το Ρεθυμνο, η Σύρος και η Σαντορίνη παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων λόγω αυξημένης κινητικότητας,  όπως είπε.

Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία της για το καλοκαίρι και κάλεσε για άλλη μια φορά όλους να εμβολιαστούν: «Είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους μέσα στο καλοκαίρι. Θα μεταδώσουν τον ιό σε γονείς και παππούδες οπότε είναι ανάγκη να προστατευθούν με τον εμβολιασμό

Υπολογίζεται πως 1/3 νέα κρουσματα προεκυψε απο σελφ τεστ όπως τόνισε. Σε γενικές γραμμές όπως είπε η διενέργεια των σελφ τεστ βοήθησε πολύ στη μείωση του ιικού φορτίου και ειδικά όσα έγιναν στα πλαίσια του σχολείου

Συνέχισε λεγοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξο στοιχείο  η μείωση 40% στα ημερήσια κρούσματα και η πτώση στα ενεργά κρούσματα. «Πρασίνισαν» επίσης οι περισσότες περιοχές του χάρτη με εξαίρεση περιοχές όπως η Δυτική Αττική η Έυβοια η Θεσσαλία και η Φλώρινα .

Για τον εμβολιασμό ανέφερε πως υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών σε ηλικίες 30-60, απο την άλλη όμως υπάρχουν περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως οι Σέρρες, η Φλώρινα, η  Ροδόπη και Ευρυτανία

Κλείινοντας σημείωσε ότι «Έχουμε μάθει πολλά για τον ιό. Χθες συζητήθηκαν σε σεμινάριο από τον ΠΟΥ όλα τα δεδομένα. Για τον “Long covid” με συμπτώματα όπως μυική αδυναμία , κόπωση που διαρκούν παραπάνω από το κανονικό , πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό το σύνδρομο αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες ακόμα και παιδιά. Πρέπει να διευκρινιστούν ακόμα ορισμένοι παράγοντες»

Με βάση τα παραπάνω συνόψισε ότι « Είναι πολύ ικανοποιητική η εικόνα της πανδημίας, μειώνεται η διασπορά αλλά ακόμα είμαστε σε επιφυλακή λόγω των μικρών εξάρσεων»