Κοντοζαμάνης: Μέσω σούπερ μάρκετ η διανομή των self tests στην Αχαΐα

Τα self tests σε Αχαΐα και Αττική από τα σούπερ μάρκετ

«Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοϊού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ανακοίνωσε ότι, για την περιοχή της Αχαΐας όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self tests η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self tests μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν. Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self tests στους πολίτες».

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα self tests. Αυτό και κάνουμε», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

Συνεχίζεται η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Η βελτίωση της επιδημιολογικης εικόνας συνεχίζεται τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση.

Ειδικότερα, κατά 37% μειώθηκε ο μέσος κυλιόμενος επταήμερος δείκτης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όμως υπάρχουν εξάρσεις σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, η Σύρος και η Σαντορίνη όπου καταγράφεται μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων.

Μέσα στο καλοκαίρι είναι αναμενόμενο να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες όπως είπε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα στα τρία κρούσματα βρέθηκε μέσω του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Κατά 40 % μειώθηκε επίσης και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

Το ΕΣΥ επανέρχεται στην καθημερινότητα και όπως εκτίμησε η κ. Παπαευαγγέλου ο αριθμός των διασωληνωμένων θα έχει πέσει κάτω από τους στο τέλος του μήνα.

Στο 0,76 είναι ο δείκτης θετικότητας.

Κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν πέσει κάτω από τις εκατό.