Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ΗΠΑ: Μικρές οι πιθανότητες η Κίνα να επιτεθεί στρατιωτικά στην Ταϊβάν στο εγγύς μέλλον

Ο ανώτερος εν ενεργεία στρατιωτικός στις ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι η πιθανότητα η Κίνα να επιχειρήσει στο εγγύς μέλλον να καταλάβει με στρατιωτικά μέσα την Ταϊβάν είναι μικρή και ότι το Πεκίνο χρειάζεται να αναπτύξει περαιτέρω τις πολεμικές δυνατότητές του προκειμένου να μπορεί να το πράξει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, ανέφερε μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου ότι, ενώ η Ταϊβάν παραμένει στον πυρήνα των εθνικών ζητημάτων της Κίνας, “υπάρχει λίγη διάθεση σήμερα – ή και κίνητρο – να επιχειρήσει μια στρατιωτική κίνηση”.

“Δεν υπάρχει λόγος κάτι τέτοιο να γίνει στρατιωτικά – και το γνωρίζουν. Θεωρώ λοιπόν ότι μια τέτοια πιθανότητα, στο εγγύς μέλλον, είναι μικρή”, είπε ο στρατηγός.

“Η εκτίμησή μου είναι ότι, σε επίπεδο δυνατοτήτων, η Κίνα έχει ακόμη δρόμο για να αναπτύξει πραγματική, επιβλητική δυνατότητα προκειμένου να μπορεί να διεξαγάγει επιχείρηση στρατιωτικής κατάληψης της Ταϊβάν, εάν βέβαια δεχθούμε ότι θέλει να το πράξει”, πρόσθεσε.