Απώλειες για τα futures της Wall μετά τις αποφάσεις της Fed

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και μετά τις ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις της τράπεζας για τον πληθωρισμό κάτι που είναι πολύ πιθανό να φέρει νωρίτερα απ’ ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones χάνουν 101 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 14,75 μονάδες. Τα futures του Nasdaq-100 στο μεταξύ υποχωρούν κατά 68,50 μονάδες.

Ο βιομηχανικός Dow συμπλήρωσε την Τετάρτη τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, ενώ έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών για πρώτη φορά από τις αρχές του Μαρτίου. Με απώλειες έκλεισαν και οι υπόλοιποι δείκτες μετά τις ανακοινώσεις της Fed.

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε το outlook για τον πληθωρισμό και τα επιτοκια, με την πλειοψηφία των μελών της να περιμένει πλέον μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023. Μάλιστα επτά από τα 18 συνολικα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής περιμένουν η αύξηση των επιτοκίων να έρθει μέχρι το τέλος του 2022, από μόλις τέσσερα τον προηγούμενο Μάρτιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί με προσοχή των πληθωρισμό και επανάλαβε την εκτίμηση ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές δεν αναμένεται να έχουν διάρκεια. Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό στο 3,4% το 2021, επίπεδο σημαντικά υψηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2%.

Η Fed δεν ανακοίνωσε πάντως τον περιορισμό των αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι αγορές θα συνεχιστούν με τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολ. το μήνα, μέχρι να δει “σημαντική περαιτέρω πρόοδο” στην οικονομική ανάκαμψη.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 37.000 στις 412.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τις τοποθετούσαν κοντά στις 360.000. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαΐου.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της CureVac γνωρίζουν μεγάλες απώλειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της COVID-19 ήταν κατά 47% αποτελεσματικό στην αποτροπή της νόσου.