ΠΑΤΡΑ: Στους δρόμους για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο – Labour: Να μην περάσει

Όλοι στους δρόμους για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο
Αγώνας για Υγεία – Δουλειά – Παιδεία – Ελευθερίες
Το ξέσπασμα και η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες. Μπροστά στις νέες συνθήκες πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το αντίπαλο στρατόπεδο – με πρόσχημα την πανδημία – επιδιώκει να προκαλέσει καίρια πλήγματα στον κόσμο της εργασίας με γενικευμένη αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση. Από τις καταστάσεις που βιώσαμε στους χώρους δουλειάς εν μέσω πανδημίας μέχρι την επίθεση στο 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση, κεφάλαιο και κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως η νέα «κανονικότητα» που ευαγγελίζονται συνεπάγεται την ολική εξόντωση των εργαζομένων σε κάθε επίπεδο.
Με όπλα την νομοθέτηση αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, την άγρια κρατική καταστολή, τη στήριξη από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, αλλά και την κοινοβουλευτική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλου, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά αντιδραστικών τομών σε οικονομία, παιδεία, εργασία και στην προσπάθεια κατάργησης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Επιδιώκει να οικοδομήσει ένα καθεστώς εκμετάλλευσης και αυταρχισμού χωρίς ίχνος εργατικών δικαιωμάτων με ιστορικό πισωγύρισμα στις κατακτημένες λαϊκές ελευθερίες για την καθυπόταξη της όποιας προσπάθειας αντίστασης και αγώνα.
Αυτή τη φορά κατατίθεται προς ψήφιση το νέο αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο αποτυπώνονται σοβαρές τομές στο ζήτημα του χρόνου εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές, τη δυνατότητα ανάπτυξης εργατικών αγώνων και της συλλογικής διεκδίκησης. Παράλληλα, το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο προωθεί:
● Την ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου και της σταθερής εργάσιμης μέρας, νομοθετώντας τη 10ωρη εργασία και την ελαστικοποίηση της εργασίας, με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.
● Την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες.
● Τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
● Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικό έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
● Επιβολή της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας.
● Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.
● Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας», η απεργία κηρύσσεται παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.

Δε θα σηκώσουν ξανά οι εργαζόμενοι/ες την κρίση τους στις πλάτες τους!
Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!
Απέναντι σε αυτή την άθλια κατάσταση, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν τους μόνιμους συμμάχους της, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό «συνδικαλισμό». Η ΓΣΕΕ αφού ακύρωσε με πραξικοπηματικό τρόπο την απεργία που είχαν αποφασίσει δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες για τις 03/06, υπονομεύει την απεργία στις 16/06, ορίζοντας συνεδρίαση τη Δευτέρα 14/06, δηλαδή δύο μέρες πριν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ακυρώνοντας στην πράξη ακόμα και την απόφαση για 24ωρη απεργία! Η ΑΔΕΔΥ ενώ προκήρυξε αρχικά στάση εργασίας για τις 16/06, κινούμενη σε μια λογική αγώνων χαμηλής έντασης, μετά από έντονη κατακραυγή και πίεση από τις ταξικές δυνάμεις, τη Δευτέρα το πρωί πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία της 16 Ιούνη. Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που με τη συνηγορία της στη μετάθεση της απεργίας στις 03/06, δίνουν άλλοθι της δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού για αποκλιμάκωση των αγώνων.
Ενάντια στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, χιλιάδες εργαζομένων συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10/06, στην Πάτρα και σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια πρώτη απάντηση ενάντια στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων δεν ήταν μόνο ένα βροντερό «Ως εδώ», αλλά έδειξε μια διάθεση διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας. Ιδιαίτερα μαζικά και ελπιδοφόρα ήταν τα μπλοκ των αγωνιστικών δυνάμεων στην έρευνα. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις των εργαζομένων στην έρευνα αποτελεί απότοκο των διαδικασιών όλου του προηγούμενου διαστήματος, που οδήγησε στην ίδρυση του σωματείου. Ενός σωματείου που επιδιώκουμε να έχει ως στόχο την αναγνώριση της εργασιακής ιδιότητας του μη μόνιμου ερευνητικού προσωπικού και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Στην σημερινή εποχή των αυξημένων τεχνολογικών δυνατοτήτων και της ραγδαίας αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, η μείωση του χρόνου εργασίας (6ωρο-5μερο-30ωρο) με αυξήσεις στους μισθούς, για να δουλέψουν με αξιοπρεπείς όρους οι χιλιάδες ανέργων που δημιούργησε η κρίση της περασμένης δεκαετίας, προβάλλει ως η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για εκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Το “Σικάγο της εποχής μας” έχει χρέος να πάει τις τότε διεκδικήσεις των εργαζομένων ένα βήμα παραπέρα.

Η πάλη του εργατικού κινήματος μπορεί να νικήσει! Ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.

● Όχι στην κατάργηση του 8ώρου, κάτω τα χέρια από την απεργία. Μείωση του χρόνου εργασίας (5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο), ανθρώπινα ωράρια, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη – σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
● Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την διαιώνιση της εργασιακής επισφάλειας. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζομένους στην έρευνα.
● Αύξηση του βασικού μισθού στα 900 ευρώ, πλήρης επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων, κατάργηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού πλαισίου.
● Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις δαπάνες για την αστυνομοκρατία. Αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, έρευνα, πολιτισμό, κοινωνικές υπηρεσίες.
● Κάτω τα χέρια από τους αγώνες και τα σωματεία. Καμιά κυβερνητική/κρατική παρέμβαση.
● Δημόσια Δωρεάν Ποιοτική Υγεία για όλο το λαό! Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Όλοι-ες στην απεργία που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Τετάρτη 16/06, στην πρωινή απεργιακή συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο το απόγευμα, με προσυγκέντρωση στο Παράρτημα στις 10:00 και στις 18:30 αντίστοιχα.