Νέα πτώση και… προσγείωση στις 911 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Δεύτερη ημέρα πτώσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε τελικά δεν κατάφερε να ελέγξει τις πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του, με τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται κι άλλο από τις 920 μονάδες, αν και με χαμηλό τζίρο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 911,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 911,02 μονάδων (-0,98%) και 920,05 μονάδων (+0,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3,6 εκατ. τεμάχια (9,7 εκατ. ευρώ).

Νέα πτώση και… προσγείωση στις 911 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,10%, στις 2.209,44 μονάδες, ενώ στο -0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.428,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,09% στις 575,90 μονάδες.

Επιλεκτικότητα και αναμονή

Μπορεί το ταμπλό σήμερα να “κοκκίνησε” στο μεγαλύτερο μέρος του, εντούτοις αυτό που φάνηκε ήταν ότι η αγορά κράτησε την επιλεκτική της διάθεση σε αρκετούς τίτλους. Η επιλεκτική αυτή διάθεση κινήθηκε από δύο καταλύτες: ο ένας είναι οι διαφορετικές προοπτικές που περιγράφουν οι διοικήσεις στις γενικές συνελεύσεις (Μυτιληναίος, Jumbo, κλπ) και ο δεύτερος είναι η κατοχύρωση κερδών του προηγούμενου διαστήματος (Eurobank).

Και με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σήμερα, πιθανά συμπεράσματα για την τάση που επικρατεί στην αγορά είναι δύσκολο να εξαχθούν. Άλλωστε, όπως και οι άλλες αγορές παγκοσμίως, έτσι και το ΧΑ έχει εισέλθει τις τελευταίες ημέρες σε μια στάση αναμονής των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ.

Αν και το ΧΑ “διεκδικεί” ένα ελάχιστο μερίδιο των ξένων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται διεθνώς, μια αλλαγή στην πολιτική δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη Λ. Αθηνών. Συγκριτικά με το μεγάλο rotation που έφερε το αντίστοιχο tapering το 2013, υπήρξαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως σε εκείνα του σταθερού εισοδήματος, καθώς οι αποδόσεις κατέστησαν περισσότερο ελκυστικές. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν επικίνδυνες αναταράξεις στις αναδυόμενες κυρίως αγορές, ανάμεσα στις οποίες είναι και το ΧΑ.

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις;

Αν και η αγορά δείχνει αδύναμη να διασπάσει την τετράμηνη παραμονή της στα επίπεδα πέριξ των 900 μονάδων, τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας είναι ελαφρώς αισιόδοξα, όπως μάλιστα παρατήρησε και σήμερα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Είναι σημαντικό για το ΧΑ η ελληνική οικονομία να καταφέρει να κινηθεί με ανάπτυξη κοντά στο 4%, όπως εκτιμά πλέον το Γραφείο, καθώς θα επιταχύνει την επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα.

Βέβαια, είναι και η έτερη άποψη, αυτή της Jefferies, η οποία σε νέα της έκθεση, αν και αναγνωρίζει τις ελκυστικές αποτιμήσεις στο ΧΑ, τονίζει ότι η πανδημία θα αφήσει ίσως μόνιμες “πληγές” σε οικονομία και επιχειρήσεις. Οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης της ανάπτυξης της οικονομίας στα μεγέθη των ελληνικών εισηγημένων την οδηγούν έτσι να μειώσει ελαφρώς την κατά τα άλλα θετική της στάση για το Χ.Α, σε modestly bullish από bullish που ήταν εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια.

Σε αυτή τη μικτή εικόνα της αγοράς και της οικονομίας αποδίδουν πολλοί αναλυτές και την αδυναμία του ΧΑ να αλλάξει επίπεδα και να κινηθεί προς τις 950 μονάδες, τον στόχο δηλαδή που θα σηματοδοτήσει και το ότι η Λ. Αθηνών άφησε πίσω της την πανδημική κρίση. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, η αγορά είναι σαν να βρίσκεται σε “προθάλαμο” στον οποίο οσονούπω θα μάθει αν αναρρώνει… ή αν παραμείνει ασθενής του Covid 19.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo σημείωσε πτώση 4,59%, με την Aegean να κλείνει στο -3,53%, αλλά και τις ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Πειραιώς, Λάμδα και Alpha Bank να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Titan, με την Τέρνα Ενεργειακή και τον ΟΛΠ να κλείνουν αμετάβλητες. Στον αντίποδα, η Coca Cola σημείωσε κέρδη 0,62%, με τις Ελλάκτωρ, Σαράντης και ΕΧΑΕ να κλείνουν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ο Μυτιληναίος κέρδισε 2,22%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +3,3%.