Μπάιντεν για τη συνάντηση με τον Πούτιν: «Έκανα αυτό που ήρθα να κάνω»

Προηγήθηκε αντίστοιχη, ξεχωριστή, ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Ρώσο πρόεδρο

Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει αυτήν την ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Προηγήθηκε αντίστοιχη, ξεχωριστή, ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Ρώσο πρόεδρο, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «πέτυχαν πολλά» σήμερα στη Γενεύη. Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν είπε ότι έθιξε συγκεκριμένες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει η κυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης να συνεργαστούν για το Ιράν και μίλησαν για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι εξέφρασε την «ακλόνητη δέσμευσή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Μπάιντεν περιέγραψε τον τόνο της συνόδου κορυφής ως «θετικό». Πρόσθεσε, «Έκανα αυτό που ήρθα να κάνω»:

«Πρώτον: Να προσδιοριστούν τομείς που οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν τα αμοιβαία συμφέροντά τους και επίσης να ωφελήσουν τον κόσμο.

»Δεύτερον: Να επικοινωνήσω άμεσα ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν σε ενέργειες που βλάπτουν τα ζωτικά μας συμφέροντα ή εκείνα των συμμάχων μας.

Τρίτον, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες της χώρας μας και τις αξίες μας», είπε χαρακτηρίζοντας τον τόνο των συζητήσεων «θετικό».

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι «όπου έχουμε διαφορές, θέλω ο πρόεδρος Πούτιν να καταλάβει γιατί λέω αυτό που λέω και γιατί κάνω αυτό που κάνω». «Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι ενάντια στη Ρωσία, ή σε κανέναν άλλο, είναι υπέρ του αμερικανικού λαού», είπε.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «στο είναι μας», ως Αμερικανοί και γι’ αυτό θα «είναι πάντα στο τραπέζι» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια -όπως και ο Πούτιν πριν από εκείνον- ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της κυβερνοασφάλειας. Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει 16 κρίσιμες υποδομές οι οποίες βρίσκονται «εκτός ορίων». Η Ρωσία συμφώνησε κατ’ αρχήν, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας όμως ότι «το επί της αρχής είναι ένα πράγμα, πρέπει να υποστηρίζεται και από την πρακτική».