Σκηνικό έντασης ανοιχτά της Λέσβου -Τουρκικές ακταιωροί συγκρούστηκαν το Λιμενικό

Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες δύο τουρκικές ακταιωροί συγκρούστηκαν με σκάφη του Λιμενικού που περιπολούσαν στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Και στις δύο περιπτώσεις οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στα περιπολικά σκάφη τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Το πρώτο συμβάν (δεν δημοσιοποιήθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού) εκτυλίχθηκε στις 8 το πρωί του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές ενημέρωσης, το πλήρωμα του νεότευκτου σκάφους «Μαρίνος Ζαμπάτης» (εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο από τον πρωθυπουργό) εντόπισε και ακινητοποίησε λέμβο με μετανάστες στην οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας. Ταυτόχρονα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού ζήτησε από την τουρκική ακτοφυλακή να περισυλλέξει τους μετανάστες. Αξιωματούχοι του Λιμενικού περιέγραψαν στην «Κ» ότι ο χειριστής του τουρκικού σκάφους που έσπευσε στο σημείο («907») πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς και τελικά προσέκρουσε στο ελληνικό σκάφος. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι από τη σύγκρουση υπέστη εκτεταμένες υλικές ζημιές η ακταιωρός, όχι όμως και το ελληνικό περιπολικό σκάφος. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, στις 4.20 τα ξημερώματα της Κυριακής, ακολούθησε δεύτερο «θερμό επεισόδιο» στην ίδια θαλάσσια περιοχή, ανατολικά-βορειοανατολικά της Λέσβου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το σκάφος «172» του Λιμενικού, που σταθμεύει μόνιμα στη Λέσβο, συγκρούστηκε με τουρκική ακταιωρό με τον κωδικό «905». Πρόκειται για σκάφος μήκους 30 μέτρων, ιδίου τύπου με εκείνο που ενεπλάκη στο συμβάν του Σαββάτου.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύγκρουση δεν έχουν αποσαφηνιστεί, με πηγές του Λιμενικού πάντως να αναφέρουν ότι και σε αυτήν την περίπτωση στο σημείο υπήρχε βάρκα με μετανάστες. «Περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Το περιπολικό εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή» αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το Αρχηγείο του Λ.Σ.
Στις 28 Απριλίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, είχε ενημερώσει τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, για δύο επικίνδυνα επεισόδια που είχαν προκαλέσει τουρκικές ακταιωροί το διήμερο 26 και 27 Απριλίου στο Ανατολικό Αιγαίο. Τη νύχτα της 26ης και το πρωί της 27ης Απριλίου, τουρκικές ακταιωροί είχαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων πραγματοποιήσει επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από ένα σκάφος της φινλανδικής και ένα σκάφος της σουηδικής ακτοφυλακής αντίστοιχα, που επιχειρούσαν κοντά στη Χίο, υπό την ομπρέλα του Frontex.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση Ελληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι τα δύο πρόσφατα περιστατικά εκτυλίχθηκαν μακριά από σκάφη του Frontex.