Ο μεγιστάνας που έχασε $20 δισ. εξαιτίας των επενδυτών του

Μόλις οκτώ μήνες αφότου απέφυγε μία οικονομική καταστροφή, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Χουι Κα Γιαν βρίσκεται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο.

Οι νέες ανησυχίες για την βιωσιμότητα της China Evergrande Group, της “ναυαρχίδας” του Χουι, έχουν μειώσει την μετοχική αξία της σε επίπεδα ναδίρ που θυμίζουν Μάρτιο του 2020. Οι ομολογιούχοι φαίνεται πως εγκαταλείπουν τη “ναυαρχίδα” αυτή, λόγω των αναφορών για έρευνα των αρχών όσον αφορά τις σχέσεις της επιχείρησης με τράπεζα στη βόρεια Κίνα, μεταξύ άλλων.

Στα $19 δισ, η “αξία” του Χουι έχει μειωθεί κατά ⅓ από την πρόσφατη συμφωνία του με επενδυτές τον Σεπτέμβριο που τον βοήθησε στο να αποφύγει μια κρίση ρευστότητας.

Οι αναταραχές στην Evergrande Group ενδέχεται να εξαπλωθούν. Με 1,95 δισ γουάν ($305 δισ) υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανόμενων και ομολόγων σε δολάρια που “αυγατίζουν” σε χαρτοφυλάκια από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, η Evergrande είναι η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων στον κόσμο.

Εάν ο Χούι δεν καταφέρει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών του, μια κρίση ρευστότητας μπορεί να παραλύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας του και όχι μόνο. Το ρίσκο είναι τόσο μεγάλο που οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας έχουν επιβάλλει νέα stress test στις τράπεζες όσον αφορά την έκθεσή τους στην Evergrande.

Οι μετοχές της Evergrande παρέμειναν αναλλοίωτες στις εγχώριες αγορές την Παρασκευή μετά από προηγούμενη πτώση της τάξης του 2%. Το ομόλογο σε δολάρια της επιχείρησης με εκπλήρωση τον Ιούνιο του 2025 αυξήθηκε κατά 1 σεντ στα 70.5 σεντ. Οι Asia Orient Holdings, Asia Standard International Group και Asia Standard Hotel Group, τρεις μικρές εταιρείες του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν πως αγόρασαν ομόλογα της Evergrande αξίας $43,5 την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η Εvergrande αν και δεν σχολίασε την κατάσταση όταν ερωτήθηκε, είχε αναφέρει μέσα στην εβδομάδα πως θα πληρώσει όλα τα χρωστούμενα προς τους συνεργάτες της ενώ οι σχέσεις της με την τράπεζα Shengjing Bank είναι νόμιμες και ξεκάθαρες. 

Η επιχείρηση έχει υπεραμυνθεί τις εκπτώσεις σε συγκεκριμένα ακίνητά της, ενώ αυτή την εβδομάδα ξανάρχισε την επαναγορά μετοχών της αξίας $61 εκατ από τη Δευτέρα.

Ο Χούι έχει επιλογές όσο προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση. Η αυτοκρατορία του έχει συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια τους περασμένους μήνες μέσω πώλησης μεριδίου στους τομείς property management και ηλεκτρικών οχημάτων της, ο δεύτερος εκ των οποίων αξίζει περισσότερα από τη Nissan Motor Co αλλά δεν έχει πωλήσει ακόμη κανένα όχημα.  Η Evergrande έχει και άλλους τομείς που μπορεί να εισαχθούν, συμπεριλαμβανόμενων και των τομέων του εμφιαλωμένου νερού της και της διαδικτυακής πλατφόρμας της πώλησης οχημάτων και ακινήτων.

H Evergrande υποστηρίζεται επίσης από μία δυναμική κινεζική αγορά ακινήτων σύμφωνα με τη Μάγκι Χου, καθηγητή real estate finance στο Chinese University of Hong Kong. Η επιχείρηση είχε έσοδα 52 δισ γουάν τον Μάιο λόγω αύξησης πωλήσεων κατά 6%. Σύμφωνα με τον Εντουιν Φαν της Fitch Ratings μπορεί να “απελευθερώσει” περαιτέρω ρευστότητα μέσω της επιβράδυνσης αγοράς γης και της πώλησης τουριστικών και επενδυτικών ακινήτων.

Η μοίρα της Evergrande μπορεί εν τέλει να βασίζεται στις αποφάσεις των κινεζικών αρχών οι οποίες θα αποφασίσουν για την περαιτέρω χρηματοδότηση της επιχείρησης. Μέχρι και 81% του χρέους της εταιρείας έχει ημερομηνία εκπλήρωσης μέσα στο 2021 μέσω τραπεζικών δανείων, σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg Intelligence Κρίστι Χουνγκ.