ΠΑΤΡΑ: Διαδικτυακή συζήτηση «Κορωνοϊός και παραπληροφόρηση: η διασπορά ψευδών ειδήσεων ως παράγοντας εξάπλωσης του covid-19 και του μη εμβολιασμού»

Τους τελευταίους 15 και πλέον μήνες όλος ο πλανήτης συγκλονίζεται από την καταστροφική επέλαση του covid-19 και το αποτύπωμα που αφήνει σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά.

Το ΙΜΕΔΕ υλοποιώντας την αποστολή του, έχει προβεί ήδη σε δράσεις & παρεμβάσεις που σκοπό είχαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, απέναντι στην μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ο πλανήτης μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση, οι ζωές όλων μας έχουν υποστεί μία βίαιη μετάλλαξη μετά το ξέσπασμα του covid-19 στα τέλη του 2019/αρχές 2020, πιθανότητα στη Γουχαν της Κίνας. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην καθημερινότητα μας. Κοινωνικές σχέσεις και συναναστροφές έχουν τεθεί στο περιθώριο υπό το φόβο περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ παρατηρείται μία εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του οικονομικού συστήματος, που δημιουργεί νέα -μα κυρίως άγνωστα- δεδομένα για όλους μας. Παράλληλα, πολλοί από εμάς βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να έρχονται αντιμέτωποι με αισθήματα εγκλεισμού, οικονομικής αβεβαιότητας, κοινωνικής περιθωριοποίησης και απώλειας αγαπημένων τους προσώπων, δημιουργώντας συνθήκες επιδείνωσης της ψυχικής υγείας μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Η χώρα μας κατάφερε να ανταπεξέλθει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό στις προκλήσεις που έφερε μαζί του το πρώτο κύμα του κορωνοϊού. Δυστυχώς όμως, η υγειονομική κρίση δεν λαμβάνει υπόψιν την κατάθεση ψυχής όλων των απασχολουμένων στο σύστημα υγείας. Συνεχίζει να βρίσκεται εδώ, με ένα δεύτερο κύμα, που ελπίζουμε όλοι να είναι και το τελευταίο, ειδικά τώρα που υπάρχει αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων για τον πληθυσμό.

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό πληροφοριών και γεγονότων που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοϊού, προκύπτει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό της εγκυρότητας των ειδήσεων που σχετίζονται με την πανδημία.

Σε αυτό το πλαίσιο το Ι.Μ.Ε.Δ.Ε διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00 με θέμα “Κορονοϊός και παραπληροφόρηση: η διασπορά ψευδών ειδήσεων ως παράγοντας εξάπλωσης του covid-19 και μη εμβολιασμού” .

Οι λόγοι για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας είναι προφανείς.

Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες συμπεριφορών που σχετίζονται με μερικώς λανθασμένη ή πλήρως ψευδή πληροφόρηση και οδήγησαν στη δημιουργία ομάδων και κινημάτων που διευκολύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού ή τουλάχιστον δεν συντελούν, στο μέτρο της ατομικής τους ευθύνης, στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αρνητές του ίδιου του κορωνοϊού, αρνητές του εμβολιασμού και διάφοροι προωθητές θεωριών συνωμοσίας, που στηριζόμενοι στην παραπληροφόρηση και στη διασπορά ψευδών ειδήσεων υπό τον μανδύα εναλλακτικών επιστημονικών δεδομένων, διαιρούν την κοινωνία σε μία στιγμή που η ενότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Ειδικά η μεγάλη έκταση που έχει λάβει ο σκεπτικισμός και οι ποικίλες αντιδράσεις που αφορούν τη διαδικασία του εμβολιασμού, συνεπικουρούμενα από τη συνεχή παραγωγή ψευδών ειδήσεων που αφορούν τα σκευάσματα, είναι ικανά να θέσουν στο περιθώριο το μεγαλύτερο μας όπλο απέναντι στην πανδημία, το εμβόλιο κατά του covid-19.

Διαπιστώνουμε λοιπόν πώς η διασπορά του κορονοϊού περιορίζεται μεν μέσω των μέτρων πρόληψης σε υγειονομικό επίπεδο που υποδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές για τη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά),  αλλά παράλληλα υπάρχει και μία ιδεολογική μάχη που πρέπει να κερδηθεί, αυτή της εγκυρότητας των πληροφοριών κόντρα στις ψευδείς ειδήσεις/fake news, η οποία μάλιστα αν δεν μας καταδείξει ως κοινωνία σύντομα νικητές, θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες εκατόμβες νεκρών από τον κορωνοϊό.

Για τον λόγο αυτό, το Ι.Μ.Ε.Δ.Εθα πραγματοποιήσει την προαναφερθείσα διαδικτυακή ημερίδα, δίνοντας τον λόγο στους καθ’ ύλην αρμοδίους να μιλήσουν για τον κορωνοϊό και την εγκυρότητα των πληροφοριών που αφορούν την πανδημία και τον εμβολιασμό, δηλαδή στους

  • Λοιμωξιολόγους
  • Νοσηλευτές
  • Δημοσιογράφους
  • Εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας

Μέσα από τις εργασίες της διαδικτυακής ημερίδας, στόχος είναι να παρουσιαστούν εργαλεία και πρακτικές οδηγίες που βοηθούν τον πολίτη να κρίνει το κατά πόσο οι διάφορες πληροφορίες που λαμβάνει, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα κανάλια επικοινωνίας που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της έγκυρης και έγκριτης ενημέρωσης (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΕΟΔΥ κ.α.) των συμπολιτών μας, τα οποία είναι η μόνη πηγή πληροφόρησης που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 16/6/2021, μέσω live streaming σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι χωρίς να προκύπτει κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του covid-19.

Συμμετέχουν και παρεμβαίνουν οι:

1) Δημοσθένης Σαρηγιάννης  Καθηγητής Α.Π.Θ. Περιβαλλοντικής Μηχανικής

2) Γιώργος Παναγιωτακόπουλος  Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ

3) Αθανάσιος Εξαδάχτυλος Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

4) Μαρία Σπυράκη Ευρωβουλευτής ΝΔ

5) Κώστας Μάρκου Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ

6) Παύλος Χρηστίδης Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ

7) Δημήτριος Κούβελας Καθηγητής  Α.Π.Θ.  Κλινικής Φαρμακολογίας

8)Μιχάλης Γιαννάκος  Προέδρος ΠΟΕΔΗΝ

9) Πάνος Παπανικολάου Νευροχειρουργός – Γ.Γ. Ομοσπονδίας  Νοσοκομειακών Ιατρών

10) Χαράλαμπος Μπονάνος  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας

11) Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής