Βρήκε τις στηρίξεις για το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Δεύτερη ημέρα σταθεροποίησης πάνω από τις 920 μονάδες για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε την πίεση δεικτοβαρών τίτλων, όπως η Alpha Bank, κατάφερε και βρήκε τις στηρίξεις όχι μόνο για να κρατήσει το επίπεδο που χρειάστηκε αρκετές εβδομάδες για να κατακτήσει, αλλά να κλείσει σε θετικά εδάφη.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 927,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 922,30 μονάδων (-0,38%) και 928,29 μονάδων (+0,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,06%, στις 2.254,14 μονάδες, ενώ στο +0,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.428,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 599,28 μονάδες.

Με σχεδόν το 20% του τζίρου να πραγματοποιείται μέσω πακέτων, η αγορά επέστρεψε στα επίπεδα των όγκων που παρατηρήθηκαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αποτυπώνοντας την αναμονή αρκετών χαρτοφυλακίων. Φυσικά την αναμονή, όπως σε όλο τον πλανήτη, των αποφάσεων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Federal Reserve, προκειμένου να διαγνώσει εάν η επί διμήνου παραμονή του δείκτη καταναλωτή πολύ πάνω από το στόχο της, την φέρει πιο κοντά στην αλλαγή του μείγματος νομισματικής πολιτικής, του γνωστού tapering. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπενθυμίζουν το 2013, όταν είχε πραγματοποιηθεί το tapering μετά την μεγάλη χαλάρωση που έφερε η κρίση του 2007 – 2008, προκαλώντας τεράστιες αναταράξεις στις αγορές παγκοσμίως.

 

Αναταράξεις ενόψει, με τι κόστος;

 

Οι τζίροι όμως αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή οι αλλαγές στον FTSE-25 και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx. Στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ. Την ίδια ημέρα (18/6) κλείνουν τα παράγωγα του μήνα σε μετοχές και δείκτες.

Πέραν όμως αυτών, το ερώτημα της αγοράς είναι εάν το ΧΑ εισέλθει σε μια νέα περίοδο συσσώρευσης, μετά το σπάσιμο της προηγούμενης, το οποίο μάλιστα είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης, με τη συμμετοχή περισσότερων τίτλων, καλές αποδόσεις και εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Η απάντηση που διατυπώνεται από αρκετούς αναλυτές είναι ότι η πρόσφατη εκτόνωση έχει δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις, οι οποίες όμως δεν θα εκδηλωθούν εάν δεν περάσει αυτή η πλούσια σε εξελίξεις εβδομάδα.

Η υπομονή επομένως είναι το μεγάλο όπλο με το οποίο πρέπει να θωρακιστούν οι long, καθώς όπως σχολιάζει σήμερα και η “αισιόδοξη” Eurobank Equities για τις προοπτικές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω ανόδου των αποτιμήσεων τους, καθώς ο κλάδος έχει ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την ομαλοποίηση. Μάλιστα, τονίζει και πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία τόσο για τον κλάδο όσο και για την ελληνική οικονομία.

 

Στο ταμπλό

 

Στο ταμπλό τώρα, οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola (στις δημοπρασίες) “έδωσαν” σημαντικές στηρίξεις για το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, καθώς έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%, με τις Μυτιληναίος, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Πειραιώς, Aegean, Eurobank, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο να κλείνουν σε θετικά εδάφη.

Στον αντίποδα, η Alpha Bank περιόρισε στις δημοπρασίες στο -1,54%, από το -5,97% ενδοσυνεδριακά, με τις Φουρλής και ΟΛΠ να κλείνουν με πτώση 1,35% και 1,02% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Titan, Jumbo και Σαράντης. Οι Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν αμετάβλητες.