Βόρεια Ιρλανδία: Αντίστροφη μέτρηση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Την παραίτησή της από τη θέση της “πρώτης υπουργού” της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα η Arlene Foster του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), γεγονός που σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της βρετανικής περιοχής έχουν προθεσμία επτά ημέρες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το DUP πρόκειται να ορίσει ως αντικαταστάτη της Foster τον συντηρητικό Paul Givan, αλλά εάν το εθνικιστικό κόμμα Sinn Fein αρνηθεί να ορίσει “αναπληρωτή πρώτο υπουργό”, τότε η τοπική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και δεν αποκλείεται η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Το Sinn Fein επιμένει ότι ο διορισμός του πρώτου υπουργού και του αναπληρωτή πρώτου υπουργού πρέπει να συνάδει από την εφαρμογή των πολιτιστικών στοιχείων της συμφωνίας της “Νέας Δεκαετίας, Νέας Προσέγγισης” (NDNA), η οποία αποκατέστησε τον επιμερισμό της εκτελεστικής εξουσίας πέρυσι.

Η συμφωνία περιελάμβανε ρήτρες για την προστασία της Ιρλανδικής γλώσσας και της γλώσσας των Σκώτων του Ulster με τη μορφή τροποποιήσεων του νόμου του 1998 που καθιέρωσε την αποκεντρωμένη νομοθεσία μετά από δεκαετίες άμεσου ελέγχου από το Λονδίνο.

Ο νέος ηγέτης του DUP, Edwin Poots, δήλωσε στο BBC Radio Ulster τη Δευτέρα ότι “δεσμεύεται σε όλες τις πτυχές της συμφωνίας NDNA”, αλλά η διάταξη σχετικά με την ιρλανδική γλώσσα δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την επιλογή ενός πρώτου υπουργού.

Ο Conor Murphy, υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ιρλανδίας, του Sinn Fein, απάντησε απευθύνοντας έκκληση στις βρετανικές και ιρλανδικές κυβερνήσεις να παρέμβουν, καθώς οι διμερείς προσπάθειες για την εξασφάλιση προόδου στο ζήτημα της ιρλανδικής γλώσσας απευθείας με το DUP έχουν “βγει εκτός δρόμου”.

“Θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο της εκτελεστικής εξουσίας και της κατανομής εξουσίας, αλλά αυτό πρέπει να επιλυθεί”, δήλωσε ο Murphy σε δημοσιογράφους.

Η Foster, η οποία ανέλαβε την εξουσία το 2016, απομακρύνθηκε ουσιαστικά τον Απρίλιο όταν η πλειοψηφία των βουλευτών του DUP ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης, αφού την κατηγόρησαν για κακή διαχείριση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.