Ινδική μετάλλαξη: Τα συμπτώματα του στελέχους Δέλτα – Ποιο σύμπτωμα προστέθηκε

Πονοκέφαλος, ξερός βήχας και καταρροή. Αυτά φαίνεται να είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που προσβλήθηκε από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού (παραλλαγή Δέλτα), σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, που μελετά τη συμπτωματολογία του κορωνοϊού, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι νεότεροι, που μολύνονται από τη μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.

Ωστόσο, παρόλο που μπορεί να μη νιώθουν ιδιαίτερα άρρωστοι, μεταδίδουν κανονικά τον ιό και μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τους γύρω τους. Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι όποιος πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχει κορωνοϊό, πρέπει να υποβληθεί σε τεστ.

Τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας είναι ο βήχας, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης και γεύσης. Ο καθηγητής Σπέκτορ, ωστόσο, αναφέρει πως πλέον αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο συνηθισμένα.

Hyper-infectious Delta Variant sweeps partially vaccinated into latest COVID wave

«Από τις αρχές Μαΐου, μελετάμε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μέσω της εφαρμογής που έχουμε αναπτύξει και διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τα ίδια με αυτά που ήταν το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει ο καθηγητής.

Αυτή η αλλαγή, φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των περιστατικών της ινδικής ή Δέλτα μετάλλαξης, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και πλέον περίπου το 90% των κρουσμάτων στη Βρετανία είναι από αυτή.

Ο πυρετός παραμένει κοινό σύμπτωμα, αλλά η απώλεια όσφρησης δεν εμφανίζεται πια στο τοπ 10 των συμπτωμάτων, συμπληρώνει ο καθηγητής.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής «αυτή η παραλλαγή φαίνεται να λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Οι άνθρωποι ίσως πιστεύουν ότι έχουν κάποιο εποχικό κρυολόγημα και να βγαίνουν κανονικά, να πηγαίνουν σε πάρτι και να μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν νομίζει κανείς ότι έχει ένα απλό κρύωμα, να κάθεται σπίτι και να κάνει τεστ».