ΠΑΤΡΑ: Ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις στο «Πρώτο» – “Θα βιώσουν οδυνηρές εκπλήξεις”

Η επόμενη μέρα στο συνεταιρισμό γάλακτος «ΠΡΩΤΟ», φαίνεται ότι περνά από κάβους και ταραγμένα νερά και το σίριαλ της διαμάχης μεταξύ της σημερινής διοίκησης με τους προκατόχους της, θα έχει πολλές συνέχειες.

Προ ημερών, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις εναντίον μελών της προηγούμενης διοίκησης του εργοστασίου για τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και απιστίας. Οι διώξεις του εισαγγελέα στρέφονται εναντίον τεσσάρων προσώπων, μελών της ίδιας οικογένειας που είχε για χρόνια τα ηνία του συνεταιρισμού και σήμερα έχει παραγκωνιστεί.

Το κλίμα στο συνεταιρισμό έχει επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των εξελίξεων στο πεδίο της οικονομικής εξυγίανσης και των δικαστικών εμπλοκών. Η νέα διοίκηση έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές για τα πεπραγμένα των προκατόχων της, στρεφόμενη κατ’ αυτόν τον τρόπο εναντίον του πρώην προέδρου Βασίλη Καϊμακά.

Η γενική συνέλευση έχει ζητήσει να ασκηθούν ακόμα και αγωγές για ζημιές πολλών εκατ. ευρώ που η σημερινή διοίκηση θεωρεί ότι προκλήθηκαν στο συνεταιρισμό από τους προκατόχους της και μια από αυτές τις υποθέσεις, αφορούν στην συλλογή και μεταφορά του γάλακτος.

Ο δικηγόρος της διοίκησης του συνεταιρισμού, Θάνος Αμπατζής δήλωσε στην «ΠτΚ» τα εξής: «Ο εισαγγελέας μετά την επεξεργασία, μιας από τις πολλές υποθέσεις που έχουν μηνυθεί για κακούργημα από την πρώην διοίκηση του «Πρώτο», παραπέμπει όλη την οικογένεια, δηλ. τον πατέρα, τα δύο παιδιά και τη σύζυγο, για κακουργηματική απιστία και απάτη. Το αδίκημα σχετίζεται με την συλλογή του γάλακτος που είχαν αναλάβει επιχειρήσεις συμφερόντων της οικογένειας Καϊμακά και πράγματι είναι μια θετική εξέλιξη, γεγονός που δείχνει ότι η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της, τουλάχιστον μέχρι τώρα».

Κατά τον κ. Αμπατζή «η ζημία που υπέστη η εταιρεία και κέρδισε η πλευρά της οικογένειας Καϊμακά, ξεπερνά τα 6,5 – 7 εκατ. ευρώ για μια δεκαπενταετία που μπορούμε να ζητήσουμε ευθύνες, γιατί τα προηγούμενα χρόνια έχουν παραγραφεί δυστυχώς. Όπως αναφέρουμε και στη μήνυσή μας, που κατά τον εισαγγελέα έγινε δεκτή για να παραπεμφθούν, είχαν αναθέσει τη συλλογή του γάλακτος σε εταιρείες συμφερόντων της συζύγου του προέδρου αρχικά και μετά των παιδιών του με υπερβολικό αντίτιμο, περίπου 6πλασιο ή 7πλασιο από αυτό που εμείς σήμερα δαπανούμε για να κάνουμε την ίδια δουλειά».

Να σημειωθεί ότι η παρούσα διοίκηση έχει υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές και για άλλες υποθέσεις, όπως την διάθεση χημικών προϊόντων και παραγώγων της επεξεργασίας του γάλακτος, αλλά και την διαχείριση του απορριπτόμενου γάλακτος.

Ειδικά γι΄αυτή την υπόθεση, η πλευρά της σημερινής διοίκησης του συνεταιρισμού με πρόεδρο τον Γιώργο Παπαλεξόπουλο, αντιπρόεδρο τον  Παναγιώτη Λαλιώτη και γραμματέα τον Αθανάσιο Παναγόπουλο, θεωρεί πλασματικές τις δηλωθείσες επί χρόνια ποσότητες απορριπτόμενου γάλακτος, που κυμαίνονταν μηνιαίως μεταξύ 90 – 150 τόνων, όταν στους 8 μήνες της δικής τους διοίκησης η μέγιστη ποσότητα γάλακτος που οδηγήθηκε προς καταστροφή λόγω τεχνικού σφάλματος, ήταν μόλις 12 τόνοι.

Οδηγούν το «Πρώτο» στον γκρεμό, απαντά η πλευρά του Β. Καϊμακά

Ο πρώην πρόεδρος Βασίλης Καϊμακάς θεωρεί ότι η διάδοχοί του στο συνεταιρισμό, άνοιξαν αναίτια πόλεμο από τον περασμένο Αύγουστο, με στόχο να αποκτήσουν τον αποκλειστικό έλεγχο του εργοστασίου. Να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Καϊμακάς και ο γιός του, επέστρεψαν στο διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού, με ασφαλιστικά μέτρα που άσκησαν πριν από ένα μήνα στην απόφαση της γενικής συνέλευσης για την διαγραφή τους.

Η «ΠτΚ» απευθύνθηκε στους κυρίους Βασίλη και Δημήτρη Καϊμακά για τις παραπάνω εξελίξεις και μας παρέπεμψαν στον νομικό τους σύμβουλο, δικηγόρο Αθηνών Αλέξη Κούγια, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Μωρά παιδάκια ήταν οι τρεις της πλειοψηφίας του ΔΣ, και δεν είχαν νου και γνώση όταν ψήφιζαν ομόφωνα στη γενική συνέλευση, να ανατεθεί η διανομή του γάλακτος στον κ. Μπαγιώργο; Είναι προφανές ότι διακατέχονται από ανασφάλεια επειδή είναι εύθραυστη η παραμονή τους στο διοικητικό συμβούλιο και γι΄αυτό άλλωστε φτάνουν στο σημείο όπως πληροφορούμαι, να εγγράφουν μέλη στο συνεταιρισμό συγγενείς και φίλους τους, που δεν πληρούν τις καταστατικές προϋποθέσεις.

Γενικότερα οι τρεις της πλειοψηφίας του συνεταιρισμού, τον άλωσαν και τον χρησιμοποιούν για να προωθούν ατομικά τους συμφέροντα. Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν η βιομηχανία μηνύσεων που άνοιξαν μέσα στις εγκαταστάσεις του «Πρώτο», αφού από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν τη διοίκηση αναλώνονται σε κινήσεις εντυπώσεων, για να καλύψουν δικές τους αυθαιρεσίες και παρατυπίες.

Έσπευσαν μάλιστα να διαγράψουν τους πελάτες μου, Βασίλη και Δημήτρη Καϊμακά από το συνεταιρισμό και από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά ήδη έχουν πάρει μια πρώτη απάντηση από τη Δικαιοσύνη, καθώς κηρύχθηκαν μη εκτελεστές οι αποφάσεις τους.

Θέλω εξάλλου να επισημάνω ότι οι τρεις της πλειοψηφίας του ΔΣ μιλάνε για επενδύσεις και αναβάθμιση του «Πρώτο», αλλά στην ουσία είναι οι υπαίτιοι διχαστικών επιλογών που οδηγούν το «Πρώτο» στο γκρεμό.

Οι εντολείς μου νίπτουν χείρας, αλλά αυτοί (σ.σ. η σημερινή διοίκηση) θα λογοδοτήσουν και θα βιώσουν οδυνηρές εκπλήξεις, οι οποίες θα έρχονται φυσικά από την ελληνική Δικαιοσύνη και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, που ήδη έχουν καταγράψει και έχουν επιβάλλει πρόστιμα για μια σειρά από παραλείψεις τους, οι οποίες έχουν σχέση με τις μονάδες τους που τροφοδοτούν με γάλα το «Πρώτο».

 

Πελοπόννησος (Σ. Παπανδρέου – Γ. Αναστασόπουλος)