Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές παρά τα περί “χρεοκοπημένης κυβέρνησης”

Της Νίκης Ζορμπά

Θα γίνουν εκλογές πρόωρες; Και αν ναι, πότε;

Τη μαργαρίτα των εκλογών μαδάει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, με αντικρουόμενες εκτιμήσεις στο εσωτερικό του, όπως έχει περιγράψει αναλυτικά το “Κ” σε προηγούμενο φύλλο του.

Η πραγματική πιεστική ερώτηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο είναι “έως πότε δεν θα ζητά εκλογές ενώ μιλάει για χρεοκοπημένη κυβέρνηση και επικίνδυνο πρωθυπουργό;”. Και κυρίως, έως πότε θα “κυνηγάει” να μαντέψει τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με ενδεχόμενη επιλογή  του να πάει σε πρόωρες κάλπες το Φθινόπωρο;

Η ηττοπάθεια

Το “κυνήγι” των πρωθυπουργικών προθέσεων βάσει του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει εδώ και μήνες τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα σε συνδυασμό με τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος, εκ των πραγμάτων , δημιουργούν εύλογους συνειρμούς: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται εκλογές γιατί θα υποστεί τρίτη ήττα ( ενδεχομένως και τέταρτη αν γίνουν διπλές κάλπες), σε διάστημα περίπου δυο χρόνων. Θα αποκαλυφθεί δε, πως τα δυο χρόνια στα αντιπολιτευτικά έδρανα, λίγο χρησίμευσαν για το περιβόητο rebranding του κόμματος, την “διεύρυνσή” του, την ανανέωση σε πολιτικά πρόσωπα και τον “μετασχηματισμό” του, όπως ειχε ανακοινώσει ότι είναι ο στόχος του, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών.

Στις αιτιάσεις και τους de facto ηττοπαθείς συνειρμούς αυτούς, “κεντρικά” ως τώρα τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, απαντούν μονολεκτικά: Πανδημία.

Τυχοδιωκτισμός

Κοινώς, όσο διαρκεί η Πανδημία και οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν επιτρέπουν “εκλογικές περιπέτειες”, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαολουθήσει να επικαλείται αυτό ως αιτιολογία γιατί δεν σηκώνει το κόμμα ζήτημα εκλογών.

Μονίμως εδώ και καιρό ο κ. Τσίπρας περιγράφει, υπονοεί , “λέει και δεν λέει” ότι …έσσεται ήμαρ για αλλαγή κυβέρνησης με “προοδευτικό πρόσημο”.  Το πότε και  με ποιον τρόπο  θα …επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να λήξει ταχύτερα ο βιος της κυβέρνησης, αφήνεται μετέωρο. Προφανώς, σκοπίμως.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Αλέξη Τσίπρα, όχι μονον έχει αφήγημα – απάντηση στο γιατί δεν ζητεί εκλογές αλλά και στο πώς θα “υποδεχθεί” το κόμμα του μια σχετική εξέλιξη , το φθινόπωρο: Θα τις χαρακτηρίσει “καλοδεχούμενες” ( άλλως πώς για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θα ήταν σόλοικο προφανέστατα να πει “δεν τις θέλουμε”) αλλά θα εγκαλέσει παράλληλα τον κ. Μητσοτάκη για τυχοδιωκτισμό, καθόσον έχει ήδη πει ο κ. Τσίπρας πως εάν προκαλέσει εκλογές αξιοποιώντας την πανδημία, τότε θα αποδειχθεί επικίνδυνος τυχοδιώκτης.

Προβληματισμός

Τούτων δοθέντων, έως τώρα έχει βρει ένα στέρεο κατά κάποιον τρόπο αφήγημα ο ΣΥΡΙΖΑ στο γιατί δεν ζητεί εκλογές. Δεδομένου μάλιστα ότι διαφημίζει από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση πως θα ασκήσει “υπεύθυνη αντιπολίτευση”.

Τα δύσκολα έχουν αρχίσει όμως σε επίπεδο εσωτερικού προβλήματισμού στο κόμμα: Και μεχρι πότε δηλαδή δεν θα ζητάμε εκλογές και θα σερνόμαστε πίσω από τυχόν πρόθεση “αιφνιδιασμού” του Μητσοτάκη;

Δεν είναι νωπή η συζήτηση αυτή αλλά όσο ανεβαίνουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Κυβέρνηση και δη εφ όλης της ύλης και υποχωρεί η πανδημία, τόσο επικαιροποιείται και επανέρχεται ως προβληματισμός στο εσωτερικό του.

Ιδίως οι πιο “σκληροί” , εκείνοι που γκρινιάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασκεί πιεστική αντιπολίτευση όχι όσο θα έπρεπε ( όσοι στην πραγματικότητα ίσως ορέγονται μια επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο 2012 παρότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλώ περισσότερο ούτε η πολιτική συγκυρία έχει κανένα κοινό σημείο με το 2012) θα έβλεπαν με εξαιρετικά καλό μάτι την διατύπωση εκλογικού αιτήματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπάρχει και μια “παγίδα” βέβαια σε όλο αυτό που την βλέπουν οι πιο νηφάλιοι του κόμματος ( και είναι για την ώρα κρατούσα άποψη): Εάν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές, τότε θα διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ( στην περίπτωση που το επιθυμεί πράγματι) να αναιρέσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του πως δεν σκοπεύει να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες κάλπες το Φθινόπωρο και πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για την Κυβέρνηση για εκλογές.

Όπερ σημαίνει, πως για την ώρα, στο βαθμό που είναι ακόμη ανοιχτό για την αξιωματική αντιπολίτευση το ενδεχόμενο φθινοπωρινής κάλπης, το “βάρος” του εκλογικού αφηγήματος πεφτει αποκλειστικά στις πλάτες του πρωθυπουργού. Το να ανοίξει θέμα εκλογών ο ίδιος ο Τσίπρας είναι σα να δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση για ένα μείζον ζήτημα δε, το οποίο για κανέναν λόγο, δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα η Κουμουνδούρου.

Η Κουμουνδούρου πάντως, αποκλείει να ζητήσει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ , όσο τουλάχιστον διαρκεί η πανδημία.