Φωτιά ο νέος ΕΝΦΙΑ για μεγάλες περιουσίες

Οι πολύ μεγάλες περιουσίες, κυρίως εκείνες που υποφορολογούνταν μέχρι σήμερα, δηλαδή αυτές άνω του 1 εκατ. ευρώ, θα πληρώσουν σημαντικά υψηλότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τις αλλαγές στον φόρο ακινήτων μετά την επικαιροποίηση- αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Παράλληλα, θα έρθει μειωμένος ΕΝΦΙΑ στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνες “πέφτουν”, στα ίδια επίπεδα για όσους οι νέες κινούνται ακόμα και ελαφρώς ανοδικά και αισθητές επιβαρύνσεις του φόρου σε όλες τις περιοχές στις οποίες μετά την ένταξή τους στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η εντολή που έχουν λάβει οι υπηρεσίες και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και αυτές που θα λάβει ο ανάδοχος του έργου (θα επαναϋπολογίσει τον νέο ΕΝΦΙΑ), είναι να ξεκινήσουν όλα από μηδενική βάση τόσο στον κύριο όσο και στον συμπληρωματικό φόρο.

Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο Capital.gr, “ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων σχεδιάζεται από το μηδέν, θα έχει νέους συντελεστές και θα επηρεαστεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ”. Και αυτό θα γίνει, όπως εξηγεί, καθώς οι νέες τιμές ζώνης οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 250.000 ευρώ (πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο φόρος. Προκειμένου να εξουδετερωθούν οι αυξήσεις αυτές στην άσκηση που θα τρέξουν οι υπηρεσίες, θα “πειραχθεί” και ο συμπληρωματικός φόρος.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μικρές, μεσαίες έως και μεγάλες περιουσίες να μην επηρεαστούν από τις αλλαγές στις τιμές ζώνης και να πληρώσουν τον ίδιο φόρο. Ενδεχομένως, όπως σημειώνει, να υπάρχουν πολύ μικρές αυξομειώσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 5-10 ευρώ. Αντίθετα, οι πολύ μεγάλες περιουσίες, κυρίως εκείνες που υποφορολογούνταν μέχρι σήμερα, θα πληρώσουν σημαντικά υψηλότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτό σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, είναι και κοινωνικά δίκαιο.

Το βάρος θα σηκώσουν οι νέες εντάξεις, στις περιοχές που καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, περιοχές στη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο, όλο το νησί των Κυθήρων, αλλά και η Ικαρία, τα νησιά του Ιονίου αλλά και η Δυτική Ελλάδα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σχέση με τα πολύ μικρά ποσά που πλήρωναν σήμερα συγκριτικά με περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Επίσης αυξημένο φόρο θα καταβάλουν ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, αλλά και σε ορισμένες περιοχές των Νοτίων Προαστίων. Είναι ενδεικτικό ότι στα Νότια Προάστια γίνεται αυτές τις μέρες συμβολαιογραφική πράξη ακινήτου το οποίο έχει αντικειμενική αξία 350.000 ευρώ, ενώ ο αγοραστής θα καταβάλει το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, εκτός του ότι στην εν λόγω περιοχή θα αυξηθεί σημαντικά ο ΕΝΦΙΑ, το συμβόλαιο θα αναγράφει ως τίμημα πώλησης τα 350.000 ευρώ − τα υπόλοιπα αποτελούν ”μαύρα”.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

1. Στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2022 ο ΕΝΦΙΑ ενδεχομένως να είναι και μικρότερος.

2. Στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης δεν αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα.

3. Στις περιοχές όπου η αύξηση των τιμών ζώνης δεν ξεπερνά το 50%, σχεδόν το σύνολο της αύξησης θα απορροφηθεί και, κατ’ επέκταση, θα καταβληθεί ίδιος ή ελαφρά αυξημένος ΕΝΦΙΑ.

4. Στις περιοχές με μεγάλη αύξηση θα υπάρξει μικρή αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

5. Στις περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα και οι τιμές ζώνης αυξάνονται θα αυξηθεί σημαντικά και ο ΕΝΦΙΑ.

6. Εφόσον προκύψει δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, απορροφώντας τις περισσότερες αυξήσεις, εκτός αυτών που αφορούν νέες εντάξεις.

7. Όλοι οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ θα αναπροσαρμοστούν έτσι ώστε να μην προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες.

8. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και αναπροσαρμογή των συντελεστών στον συμπληρωματικό φόρο προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιοκτήτες από την αύξηση των τιμών ζώνης. Για παράδειγμα, με τις αλλαγές που επέρχονται, για κάποιον που έχει ακίνητο 135 τετραγωνικών μέτρων στο Μοσχάτο η αντικειμενική αξία ανέρχεται σήμερα στα 243.000 ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2022 η αξία της περιουσίας θα εκτιναχθεί στα 364.500 ευρώ. Η νέα αξία του ακινήτου εντάσσει αυτόματα το ακίνητο στον συμπληρωματικό φόρο, με τον ιδιοκτήτη να καταβάλλει μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον φόρο. Όπως σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, τόσο οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου όσο και το αφορολόγητο όριο θα τροποποιηθούν προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή επιπλέον φόρου σε σχέση με αυτά που πληρώνει σήμερα.

Μεταβιβάσεις

Η εκτίναξη των τιμών ζώνης σε χιλιάδες περιοχές της χώρας αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη των μεταβιβάσεων από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους. Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως περιοχές του κέντρου της Αθήνας, τουριστικές περιοχές, καθώς και παραλιακές ζώνες της περιφέρειας που σήμερα υποφορολογούνται. Όσοι, λοιπόν, σκέφτονται να αγοράσουν ή να πωλήσουν ακίνητο θα πρέπει να το πράξουν αμέσως.