Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους για τα F-35

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:20

Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις που μας έδωσαν αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 (F-35 Lightning II), ανέφερε ενώπιον δημοσιογράφων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Daily Sabah, στη συνάντηση που θα έχει με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, θα θέσει μια ευρεία γκάμα διμερών ζητημάτων, όπως το πρόγραμμα των F-35, οι πύραυλοι Πάτριοτ και η αρμενική γενοκτονία. Μάλιστα, ο Ερντογάν είπε πως θα εκφράσει τη δυσφορία του στον Αμερικανό ομόλογό του για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, σύμφωνα με το τουρκικό μέσο.

“Τουρκία και ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν τρόπους να αφήσουν πίσω τους τα προβληματικά σημεία και να προχωρήσουν μπροστά”, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως “η Τουρκία δεν προστατεύει μόνο τα σύνορά της, αλλά και τα σύνορα του ΝΑΤΟ, καθώς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας και ταυτόχρονα δεχόμαστε πιέσεις από το προσφυγικό κύμα”.

Σχολιάζοντας έναν πιθανό ρόλο της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι “η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ (από το Αφγανιστάν)”.