Σταθεροποίησε τα κέρδη της εβδομάδας το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με διακύμανση που δεν ξεπέρασε καν τις 3 μονάδες κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από τις 920 μονάδες, διαχειρίστηκε τελικά τις διορθώσεις τίτλων χωρίς καμία απώλεια, συντηρώντας μάλιστα και τα εβδομαδιαία κέρδη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 925,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 923,62 μονάδων (-0,07%) και 926,32 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος ανήλθε στα 71,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια.

Σταθεροποίησε τα κέρδη της εβδομάδας το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,19%, στις 2.252,74 μονάδες, ενώ στο +0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.424,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 600,10 μονάδες.

Στο επίπεδο της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,68%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,95%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 6,62%.

Να κρατήσει τα επίπεδα και να μην αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο προτίμησε σήμερα το ΧΑ, το οποίο βέβαια “πιστώνεται” την καλή διαχείριση των διορθωτικών κινήσεων και την κατοχύρωση κερδών που εύλογα προκάλεσε η θετική πορεία της αγοράς αυτήν την εβδομάδα. Αν και τα πρόσημα ήταν μοιρασμένα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η αγορά βρήκε στηρίγματα σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, οι οποίοι κατάφεραν να κρατήσουν τον γενικό δείκτη σε θετικά εδάφη.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σήμερα δόθηκε το μήνυμα της διάθεσης των χαρτοφυλακίων να διαφυλάξουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών, τα οποία αν διατηρηθούν και στις επόμενες συνεδριάσεις, υπό την προϋπόθεση όμως να επιτραπούν δίχως μεγάλο κόστος οι εσωτερικές διορθώσεις, θα ανοίξουν το μεγάλο δρόμο για την μεγάλη επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα, ήτοι στις 950 μονάδες.

Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

Η καταγραφή νέων υψηλών έτους την εβδομάδα που πέρασε ήταν μάλλον μια θετική έκπληξη για τους εμπλεκόμενους της αγοράς καθώς οι ομολογιακές εκδόσεις και οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου που είναι σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν έβαζαν ένα ενδεχόμενο αναστολών στο ανοδικό σκηνικό των προηγούμενων εβδομάδων, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε τα 65 δισ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να καταγράφει πολύ υψηλότερη τιμή (επιπλέον +7%) από αυτή που έχει σήμερα αν δεν υπήρχαν τα πλαφόν στάθμισης στην κύρια ομάδα των δεικτοβαρών μετοχών που έχει στην σύνθεση του. Παρόλα αυτά η Αγορά δείχνει δυνατή να συνεχίσει τόσο από πλευράς εισροών όσο και από πλευράς νέων.

Τεχνική εικόνα

Διαγραμματικά το σπάσιμο της συσσώρευσης είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης: συμμετοχή, αποδόσεις, τζίρο και εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Όλο το βασικό τεχνικό σετ βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δεικτών έχει γυρίσει ανοδικό με τους ταλαντωτές να οδεύουν προς τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα. Η εκτόνωση από την συσσώρευση των 900 μονάδων έχει ανοίξει βηματισμό για τον βατήρα από τον οποίο ξεκίνησε η πανδημική πτώση: Οι 948 μονάδες είναι το τελευταίο σκαλοπάτι βραχυπρόθεσμης αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει καμία τεχνική σημασία παρά μόνο ψυχολογική αφού η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 1.050 μονάδες.

Δεν αποκλείεται επομένως μια μικρή στάση στις 940 – 950 μονάδες πριν το επόμενο ανοδικό εγχείρημα καθώς από το Μάιο και μετά η ταχύτητα της ανόδου δεν μας έχει σε συνηθίσει σε συνεχόμενες πολυήμερες δυνατές εξάρσεις. Παρόλα αυτά το χτίσιμο των συναλλαγών σταθερά κοντά στα 80 εκατ. ευρώ λειτουργεί υποστηρικτικά στο να “χωνευτούν” ταχύτερα τα υψηλά 16 μηνών με την συνδρομή περισσότερων δεικτοβαρών τίτλων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το ράλι ανόδου του Ελλάκτωρ συνεχίστηκε και σήμερα με κέρδη μάλιστα 5,53%, με την Τέρνα Ενεργειακή και τη Λάμδα να ακολουθούν με +1,32% και +1,19% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Βιοχάλκο και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, Φουρλής και Titan σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25, αφού έκλεισαν στο -1,55% και -1,27% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Aegean. Χωρίς μεταβολή οι Μυτιληναίος, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.