ΠΑΤΡΑ: Μεγάλη λίστα αναμονής για καρκινοπαθείς στο Νοσοκομείο Ρίου – Από τον περασμένο Μάρτιο στην «ουρά» για να χειρουργηθούν – Η πανδημία ανέτρεψε τα πάντα

Συνολικά 30 ασθενείς με καρκίνο βρίσκονται στη λίστα αναμονής, από τον περασμένο Μάρτιο, για να χειρουργηθούν στο ΠΓΝΠ.

Από τις 9 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου έχουν τεθεί σε λειτουργία οι 6, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ασθενείς που είναι αναγραμμένοι στις λίστες.

Στο νοσοκομείο μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, εκτελούνταν μόνον τα επείγοντα και έκτακτα χειρουργεία. Σήμερα, λειτουργεί το 60% των χειρουργικών αιθουσών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες λίστες αναμονής».
Σήμερα στη χειρουργική δεν έχουμε περιθώριο να αντιμετωπίσουμε ασθενείς με καλοήθεις ασθένειες όπως πέτρες στη χολή κ.ά.. Για να μπουν αυτά, πρέπει να έρθουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα επείγοντα.

Χειρουργικά περιστατικά με καλοήθειες, έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Κλινική εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο. Δυστυχώς, η συρρίκνωση των χειρουργείων δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Ο προγραμματισμός των χειρουργείων γίνεται με βάση τα ογκολογικά περιστατικά που είναι τα επείγοντα και έχουν συσσωρευτεί στις λίστες αναμονής.

Οι αλλαγές που έγιναν στο ΠΓΝΠ, κατά την πανδημική περίοδο, έπληξαν τον τεταρτοβάθμιο χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Ιδιαίτερα ο χειρουργικός και ο νευροχειρουργικός τομέας χάνουν όλο τον χαρακτήρα τους σε σχέση με τα εξειδικευμένα χειρουργεία