Διπλό “πακέτο” αυξήσεων και αναδρομικών στις συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Δύο “πακέτα” αυξήσεων και αναδρομικών ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας (βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση του Φεβρουαρίου του 2020) και ο e-ΕΦΚΑ, για τους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, έως το τέλος Ιουλίου.

Το πρώτο “πακέτο” αφορά τους “νέους” συνταξιούχους (με πάνω από 30 έτη ασφάλισης), δηλαδή εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2021. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις -μεσοσταθμικά 7%- στις κύριες συντάξεις τους.

Η καταβολή θα γίνει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο επεξεργάζεται ο e-ΕΦΚΑ, τις τελευταίες μέρες του τρέχοντος Ιουνίου (ενδεχομένως στις 30 του μηνός), “εμβόλιμα” σε σχέση με τις άλλες πληρωμές των τρεχουσών συντάξεων του Ιουλίου. Μαζί με τις αυξήσεις θα δοθούν και τα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Με άλλα λόγια, θα καταβληθούν αναδρομικά 20 μηνών. Έτσι, πχ αν ένας συνταξιούχος λάβει μηνιαία αύξηση 50 ευρώ (σ.σ. σ΄ αυτό το επίπεδο εκτιμάται η μέση αύξηση), θα δικαιούται αναδρομικά ύψους 1.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι αυτών των αυξήσεων και των αναδρομικών εκτιμάται ότι ανέρχονται γύρω στους 50.000.

Το δεύτερο ”πακέτο” αφορά στους ”παλιούς” συνταξιούχους (με πάνω από 30 έτη ασφάλισης), δηλαδή εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη γύρω από τις 13 Μαΐου 2016. Η αύξηση θα ισχύσει από τα τέλη Ιουλίου, ενώ μαζί θα δοθούν και τα αναδρομικά τους.

Ωστόσο, για την πλειοψηφία των “παλιών” συνταξιούχων (εκτυπώνονται κοντά στους 150.000) η αύξηση αυτή θα είναι “λογιστική”, δηλαδή θα αφορά τις καταβαλλόμενες συντάξεις τους. Συγκεκριμένα, θα οδηγήσει στη μείωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς μεταξύ της καταβαλλόμενης και της επανϋπολογισμένης σύνταξης. Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε θα “ξεπαγώσουν” οι κύριες συντάξεις και, έτσι, θα αυξηθούν ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, θα αποφασιστεί η αρνητική “προσωπική διαφορά” γρηγορότερα, ανοίγοντας τον δρόμο για αυξήσεις και στο καταβαλλόμενο επίπεδό τους.

Με το διπλό αυτό “πακέτο” αυξήσεων θα κλείσει ο κύκλος των αναδρομικών, δηλαδή των επιστροφών και αυξήσεων τις οποίες είχε θεσπίσει η παρούσα κυβέρνηση κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ σε σχέση με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και τις μνημονιακές περικοπές του 2011-12. Υπενθυμίζεται πως πέρσι το καλοκαίρι καταβλήθηκαν αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις, ενώ πέρσι το Φθινόπωρο επεστράφησαν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις των “παλιών” συνταξιούχων για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Επίσης τον Απρίλιο του 2021 ολοκληρώθηκε η επιστροφή των περικοπών του παραπάνω 11μηνου για τους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων.