Με μουσική από το Σάββατο τα καταστήματα εστίασης – Έως τις 01:30 το βράδυ η κυκλοφορία

Την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 01.30 το βράδυ από το προσεχές Σάββατο 12 Ιουνίου, καθώς και την ελεύθερη μετάδοση μουσικής σε ανοιχτά καταστήματα εστίασης με καθήμενους επίσης από το Σάββατο, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε περίπτωση επανάληψης θα επιβάλλεται αναστολή λειτουργία του καταστήματος για 15 ημέρες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο ξεκινά η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, αλλά μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός, ενώ αυξάνεται και η πληρότητα στις δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα θέατρα τόνισε ότι οι πληρότητες αυξάνονται από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% για έως 5.000 θέσεων και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων, ενώ εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε επίσης ότι εφόσον συνεχίσουν να βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, από την 1η Ιουλίου θα σταματήσει να ισχύει το μέτρο της απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ θα αυξηθεί το όριο των παρευρισκόμενων σε δεξιώσεις στα 300 άτομα από 100 που είναι σήμερα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα έως 100 τ.μ.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ακόμη ότι από την Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Τέλος, πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις αποφασίστηκε η επανέναρξή τους αλλά μόνο στις περιφερειακές ενότητες όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπερνά το 50%, προσθέτοντας ότι το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και η εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην άρση επιπλέον περιοριστικών μέτρων, προσθέτοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας και ότι η ανάγκη τήρησης των μέτρων που παραμένουν σε ισχύ είναι απαραίτητη.