Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν αναμονή ΕΚΤ και πληθωρισμού ΗΠΑ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αποφεύγουν ωστόσο τα μεγάλα “στοιχήματα” λίγο πριν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που αναμένονται αργότερα εντός της εβδομάδας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 454,52 μονάδες. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, κέρδισε 0,02%, στις 4.096,85 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση 0,38%, στις 15.581,14 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να ενισχύεται κατά 0,19%, στις 6.563,45 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να “χάνει” 0,20%, στις 7.081,11 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,26%, στις 25.741,75 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,03%, στις 9.156,10 μονάδες.

Οι μετοχές των Air France KLM, Lufthansa και της μητρικής της British Airways, IAG, ενισχύθηκαν άπασες τουλάχιστον 3%, μετά την απόφαση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Αμερικανούς για 110 χώρες και αυτόνομα εδάφη.

Ο δείκτης του ευρύτερου κλάδου ταξιδίου και αναψυχής σημείωσε άνοδο 0,9%, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκουν τον δρόμο της εξόδου τους από τα lockdown της πανδημίας της COVID-19.

Οι ανησυχίες, ωστόσο, για τον αυξανόμενο πληθωρισμό, παραμένουν στη σκέψη των επενδυτών, καθώς νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι τιμές παραγωγού στην Κίνα αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 12 χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των εμπορευμάτων.

Οι μεγάλες εισηγμένες μεταλλευτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Rio Tinto, η Anglo American και ο Όμιλος BHP είδαν τις μετοχές τους να χάνουν τουλάχιστον 2% έκαστη.

“Χρονιές όπως το 2021 που είδαν σημαντικά κέρδη για τους πρώτους πέντε μήνες τους δεν τείνουν να καταγράφουν μεγάλη μεταβλητότητα το καλοκαίρι, αντιθέτως κινούνται ήπια ανοδικά έως το δ’ τρίμηνο του έτους, οπότε εάν η ιστορία μπορεί να μας βοηθήσει στις προβλέψεις μας, η ησυχία για το 2021 αναμένεται να συνεχιστεί”, τόνισε ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην IG.

Μεγάλη έμφαση θα δώσουν οι επενδυτές στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάιο, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, οι οποίες θα επηρεάσουν τις εκτιμήσεις για το πώς θα προχωρήσει η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με την περιστολή ή μη του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της. Το τελευταίο έχει διευρυνθεί εξαιρετικά από την έναρξη της πανδημίας, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας.

Παρά την ανάκαμψη στην ευρωζώνη και τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο τον ρυθμό αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της.

“Ο πληθωρισμός δημιουργεί αβεβαιότητα για το τι θα πράξουν ή τι θα πουν οι κεντρικές τράπεζες όσο προχωρούμε στον χρόνο”, ανέφερε ο Emmanuel Cau, στέλεχος της Barclays στην Ευρώπη.

Ο ισπανικός κολοσσός του λιανικού εμπορίου Inditex, παρά τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματά της για το α’ τρίμηνο του 2021, είδε τη μετοχή του να υποχωρεί κατά 2,2%.

Η μετοχή του γαλλικού ομίλου τροφίμων Danone υποχώρησε κατά 0,9%, αφότου η RBC την υποβάθμισε σε “underperform”.

Η νορβηγική SalMar, που ειδικεύεται στην εκτροφή σολωμού, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 5,3% στον πυθμένα του STOXX 600, μετά τη διεξαγωγή private placement.