Μάχες και… ισοπαλία στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Οριακά χαμηλότερα έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης να κλείσει για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικά, οι πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους δεν άφησαν περιθώρια συνέχισης του σερί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 913,34 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 910,16 μονάδων (-0,36%) και 915,08 μονάδων (+0,18%). Ο τζίρος ανήλθε στα 76,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 9,4 εκατ. τεμάχια (15,9 εκατ. ευρώ).

Μάχες και… ισοπαλία στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,03%, στις 2.219,48 μονάδες, ενώ στο -0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.421,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,85% στις 588,66 μονάδες.

Η αλλαγή του κλίματος ήρθε και σήμερα λίγο πριν από τις 16:00, όταν και ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικά εδάφη, χωρίς βέβαια να κάνει τη μεγάλη διαφορά από το χθεσινό κλείσιμο, καθώς στις δημοπρασίες έγινε και πάλι “κόκκινος”. Έτσι, δεν κατάφερε το τέταρτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο, αλλά συνέχισε στο ίδιο ήπιο τέμπο που κρατά από τις 22 Μαΐου με απολογισμό κερδών μόλις λίγο πάνω από 5%.

Μικρός ο απολογισμός και στις συναλλαγές, αν και σήμερα, λόγω και του πακέτου των 7,7 εκατ. τεμαχίων που διακινήθηκε στη μετοχή Ελλάκτωρ, βελτιώθηκε ελαφρώς. Το πακέτο πάντως αντιστοιχούσε στο 3,60% και ήταν αξίας 11,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξαν και μικρότερα πακέτα σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Λάμδα και Jumbo.

Αναζητούν δίχτυ ασφαλείας

Κι ενώ αναζητείται ένα δίχτυ ασφαλείας για τις μετοχές, οι ελληνικοί τίτλοι σταθερού εισοδήματος, ήτοι τα ομόλογα, λάμπουν στις τάξεις των επενδυτών. Τούτο μάλιστα επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά με το reopening του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες βάσης + mid swap (το οποίο κινείται στις 9 μ.β) δηλαδή στην περιοχή του 0,99%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 85 μ.β + mid swap, που μεταφράζεται σε απόδοση 0,94%. Το τελικό επιτόκιο τοποθετήθηκε ακόμα χαμηλότερα και στις 82 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή του 0,9%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τελικά τα 29 δισ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη διαφορά της ελκυστικότητας των ομολόγων και των μετοχών βέβαια δεν φάνηκε στο roadshow της EXAE, καθώς τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Κατά την πρώτη ημέρα του roadshow στελέχη του οικονομικού επιτελείου, της ΕΧΑΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και των τραπεζών σκιαγράφησαν το περίγραμμα των πρωτοβουλιών που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία, ώστε αφενός να πιάσει το χαμένο μίτο της ανάκαμψης και αφετέρου να διορθωθούν οι ανισορροπίες που προκλήθηκαν κατά τα πολύμηνα περιοριστικά μέτρα της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ, η ΓΕΚ Τέρνα, η Jumbo, η Coca Cola και ο Μυτιληναίος έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%, αν και σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αρκετές βρέθηκαν σε θετικά εδάφη. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Εθνική, Titan, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άλμα 4,36%, με την Πειραιώς, την Alpha Bank και τη Eurobank να αντισταθμίζουν την πτώση του ΓΔ, αφού έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο και Λάμδα,με τις Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν αμετάβλητες.