Κίνα: Οι περιπλανώμενοι ελέφαντες το έριξαν στον ύπνο


Η ιστορία με τους ελέφαντες που πήγαν εκδρομή έχει συνεπάρει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κρατά σε αγωνία την Κίνα
Το διάσημο κοπάδι των περιπλανόμενων ελεφάντων της Κίνας σταμάτησε για ξεκούραση μετά από ένα ταξίδι 15 μηνών μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον, μια οδύσσεια που έχει σαγηνεύσει τη χώρα.

Ένα από τα drones που παρακολουθούν το κοπάδι ελεφάντων, που διασχίζουν τη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας, κατέγραψε τα παχύδερμα ενώ ξεκουράζονται από το μακρινό τους ταξίδι των 500 χιλιομέτρων μέχρι στιγμής. όλοι τους είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος και κοιμούνται εκτός από το ένα μωρό που φαίνεται σαν να παίζει ή να προσπαθεί να ξυπνήσει, μάλλον τη μαμά του.

Herd of elephants trekking through China take a nap

Την περασμένη εβδομάδα, εικόνες από το κοπάδι των 15 ασιατικών ελεφάντων που περπατούσαν σε μια κατοικημένη περιοχή εμφανίστηκαν στα κοινωνικά μέσα και προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον για τα μέσα ενημέρωσης. Οι κινεζικές αρχές έστειλαν μια ειδική ομάδα για την παρακολούθηση τους, ενώ η κρατική τηλεόραση καλύπτει την περιπλάνησή τους.

Μάλιστα την περασμένη Κυριακή ένα τείχος από φορτηγά παρατάχθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο για να αποτρέψουν το κοπάδι να πλησιάσει σε κατοικίες.

«Βρισκόμαστε εδώ για να εμποδίσουμε τους ελέφαντες», δήλωσε ένας οδηγός φορτηγού στο CCTV, ο οποίος είχε παρατάξει το κόκκινο όχημά του μαζί με τα άλλα που σχημάτιζαν το τείχος, και διευκρίνισε ότι ενήργησε κατόπιν αιτήματος των αρχών.

Τα παχύδερμα, γύρω στα 15 και με τρία μωρά ελεφαντάκια ανάμεσά τους, άφησαν στα μέσα Απριλίου το καταφύγιο στο οποίο ζουν στην Σισανμπανά, μια μεθοριακή περιοχή με το Λάος και τη Μιανμάρ, για να κατευθυνθούν βόρεια σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση.

 

 

Η ιστορία αυτή με τους ελέφαντες που πήγαν εκδρομή έχει συνεπάρει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κρατά σε αγωνία τη χώρα.

Ο λόγος της ασυνήθιστης αυτής μετανάστευσης παραμένει ένα μυστήριο, ενώ οι ελέφαντες λεηλατούν στο πέρασμά τους χωράφια με καλαμπόκι και προκαλούν πολλές υλικές ζημιές.

Η κινεζική τηλεόραση είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι από τότε που αναχώρησαν από το καταφύγιό τους, έχουν καταστρέψει περίπου 560 στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων και ότι οι ζημιές που έχουν προκαλέσει αποτιμώνται σε 6,8 εκατομμύρια γουάν (περίπου 870.000 ευρώ).

Οι ζωολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που ώθησε το κοπάδι να εγκαταλείψει το καταφύγιό του και να ακολουθήσει μια τόσο μακρινή διαδρομή.

Οι ελέφαντες που ζουν ελεύθεροι στη φύση προστατεύονται στην Κίνα, όπου ζει ένας πληθυσμός περίπου 300 ζώων, έναντι λιγότερων από 200 στα χρόνια του 1980. Ζουν αποκλειστικά στην τουριστική και τροπική περιοχή της Σισανμπανά.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα παχύδερμα τείνουν να προσεγγίζουν χωριά, καθώς τα φυτά με τα οποία τρέφονται συνήθως έχουν αντικατασταθεί με είδη που δεν είναι βρώσιμα.