Νέα μελέτη: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από την covid-19

Η ασπιρίνη δεν αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών που νοσηλεύονται με covid-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 120 ετών φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την αραίωση του αίματος σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, δεν μετέβαλε τη θνησιμότητα μετά από κλινικές δοκιμές ενός μήνα στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 15.000 εθελοντές.

Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ασπιρίνη πήραν εξιτήριο μία ημέρα νωρίτερα, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπαιρναν καθημερινά δόση ασπιρίνης, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι γιατροί ήλπιζαν ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των θρόμβων αίματος που μπορεί να δημιουργήσει η Covid-19 στους πνεύμονες, αλλά τα αποτελέσματα της δοκιμής υποδηλώνουν ότι το φάρμακο θα ενταχθεί στον μακρύ κατάλογο των θεραπειών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του κορονοϊού, όπως το φάρμακο για την ελονοσία υδροξυχλωροκίνη και τα φάρμακα για τον ιό HIV ριτοναβίρη και λοπιναβίρη.

“Η ασπιρίνη είναι φθηνή και χρησιμοποιείται ευρέως σε άλλες ασθένειες για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος, οπότε είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο”, δήλωσε ο Martin Landray, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.

Η δοκιμή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος με την ονομασία Recovery που αποσκοπεί στη δοκιμή μιας σειράς υφιστάμενων φαρμάκων ως προς την αποτελεσματικότητά τους έναντι του Covid. Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε ιατρικά περιοδικά. Το Recovery βοήθησε να αποδειχθεί ότι τουλάχιστον μια άλλη θεραπεία, το φάρμακο Actemra της Roche Holding AG για την αρθρίτιδα, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των ασθενών.