Euro 2020: «Πράσινο φως» για πρώτη φορά στους πλήρως εμβολιασμένους οπαδούς στα ματς της Αγγλίας

Τα ματς των «Τριών Λιονταριών» στη φάση των ομίλων του Euro 2020 επιλέχτηκαν ως τα πρώτα όπου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν  πιστοποιητικά εμβολιασμού για την πρόσβαση σε ένα αθλητικό γεγονός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Euro 2020 απέχει μόλις τρείς ημέρες, έστω και με… ένα χρόνο καθυστέρηση. Το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί από την UEFA εδώ και καιρό και η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στο “Ολίμπικο” της Ρώμης στις 11 Ιουνίου. Ο δε τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 11 Ιουλίου στο “Γουέμπλεϊ”, του Λονδίνου.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί για πρώτη (και τελευταία) φορά σε 12 χώρες, δίχως απαραίτητα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των οικοδεσποινών να έχουν προκριθεί στην τελική φάση του τουρνουά. Οι συμμετέχουσες ομάδες είναι 24 και 9 εξ αυτών θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν ως… γηπεδούχες, με φιλάθλους τους σε έδρα που γνωρίζουν καλά.

Η φάση των ομίλων διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες (11 Ιουνίου – 23 Ιουνίου) και κάθε όμιλος φιλοξενείται σε δύο πόλεις.

Όπως είναι φυσικό τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε βόμβα μετάδοσης του ιού. Όπως αποκάλυψε μάλιστα η εφημερίδα “Times”, τα ματς που θα δώσει η εθνική Αγγλίας στο επιβλητικό “Γουέμπλεϊ” θα είναι ιδιαίτερα, καθώς για πρώτη φορά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαβατήρια εμβολιασμού ως μέσο πρόσβασης σε ένα αθλητικό γεγονός στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τότε που ξέσπασε ο εφιάλτης της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της UEFA, οι φίλαθλοι των «Τριών Λιονταριών» υποχρεούνται να δηλώσουν στην εφαρμογή NHS του εθνικού συστήματος υγείας του Ηνωμενου Βασιλείου τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τον αγώνα, πως έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 ή εναλλακτικά να αποστείλουν τα αποτελέσματα του αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών.

Ειδικότερα, αναμένονται περίπου 22.500 θεατές στα ματς της Αγγλίας εναντίον της Κροατίας, της Σκωτίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας ( δηλαδή το 25% της χωριτικότητας του Γουέμπλεϊ) και εφόσον οι διαδικασίες τηρηθούν κατά γράμμα θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερα πλήθη στους ημιτελικούς του Euro 2020 που θα διεξαχθούν επίσης στο βορειοδυτικό Λονδίνο.