Χρηματιστήριο: Με ράλι στο τέλος πάνω από τις 910 μονάδες

ης Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Σημάδια αφύπνισης έδειξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης όχι μόνο κατάφερε να προσεγγίσει τα επίπεδα των 910 μονάδων, ένα κρίσιμο σκαλοπάτι για να ξανανοίξει ο δρόμος προς τα υψηλά του έτους, αλλά και να περάσει πάνω από αυτό με τη βοήθεια της πλειονότητας της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27% στις 913,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 900,74 μονάδων (-0,14%) και 913,78 μονάδων (+1,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Με ράλι στο τέλος πάνω από τις 910 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,56%, στις 2.220,17 μονάδες, ενώ στο +0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.426,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,30% στις 577,96 μονάδες.

Μπορεί να μην έδωσε το απόλυτο μήνυμα της αφύπνισης, αλλά η κίνηση του ΧΑ την τελευταία ώρα της συνεδρίασης αποτύπωσε για ακόμη μία φορά ότι αγοραστές υπάρχουν στη Λ. Αθηνών, αρκεί να κινητοποιηθούν. Να κινητοποιηθούν ώστε να σπάσει η τρίμηνη συσσώρευση μεταξύ των 850-920 μονάδων που “ταλαιπωρεί” των γενικό δείκτη και ανακόπτει περαιτέρω επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Δια χειρός… Νέας Υόρκης

Από σήμερα 33 εισηγμένες επιχειρούν να “υπενθυμίσουν” στους επενδυτές της άλλης όχθης του Ατλαντικού την Ελλάδα, κατά το διαδικτυακό roadshow της ΕΧΑΕ στις ΗΠΑ, με αρκετούς μετέχοντες στην αγορά μάλιστα να παραπέμπουν την μεσημεριανή αφύπνιση της αγοράς σε “αμερικανικές” εντολές. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι ήδη οι περισσότερες εισηγμένες έχουν στα χέρια τους την πορεία του πρώτου τριμήνου του έτους, ενώ οι πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές εξελίξεις δεν λείπουν από μια οικονομία που βρίσκεται εν αναμονή της μεγάλης επανεκκίνησης.

Όπως έχουν σχολιάσει οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, το περιβάλλον για τα ελληνικά assets παραμένει θετικό, όπως άλλωστε δείχνει και η τελευταία κίνηση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε reopening του 10ετούς ομολόγου λήξης Ιουνίου 2031 το οποίο είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους. Εάν οι συνθήκες δεν ήταν θετικές, ο ΟΔΔΗΧ δεν θα προχωρούσε στην κίνηση, δεδομένου ότι η ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ισχυρή.

Την ίδια ώρα, η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από την περιοχή των 870 μονάδων κρατάει το “φανάρι στο πράσινο”, αναφέρει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης. Αποφεύγοντας τις αβασάνιστες εικασίες περί “μετεμβολιακού Αρμαγεδώνος”, αλλά με τη βοήθεια πασών των Ξένων Δυνάμεων (βλέπε επενδυτική διάθεση στα μεγάλα Χρηματιστήρια και παρεχόμενη ρευστότητα των Κεντρικών Τραπεζών), το ΧΑ, μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια  επαναπροσέγγισης του φετινού υψηλού, προσθέτει ο ίδιος. Οι αποκλίσεις τιμών που σημειώνουν μεμονωμένοι τίτλοι, αποτελούν “δώρο” στους επενδυτές που αξιολογούν προσεκτικά το “rotation”, αναφέρει.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank με το +3,60% προσέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στήριξη στην αγορά, ενώ οι ΔΕΗ, Eurobank, Jumbo και ΟΤΕ βοήθησαν στην τελική εικόνα καθώς σημείωσαν κέρδη άνω του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν και οι ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Εθνική, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Φουρλής.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Titan και ΑΔΜΗΕ, ενώ οι Aegean, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα έκλεισαν χωρίς μεταβολή, ανατρέποντας έστω και στο τέλος το αρνητικό πρόσημο. Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχασαν μόλις 0,15%, με την Τέρνα Ενεργειακή να παραμένει στο κλείσιμο στο -0,67%.