Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τα ισχυρά κέρδη στις αυτοκινητοβιομηχανίες αντιστάθμισαν τις απώλειες σε μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων.

Ο δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών και ανταλλακτικών σημείωσε άνοδο 0,9% και σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015, μετά από συνολικά κέρδη 5,3% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,2% στις 453,56 μονάδες, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα.

Οι αναλυτές περιμένουν η ΕΚΤ να συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.

Ο γερμανικός DΑΧ έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 15.677,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,4% στις 6.543,56 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 7.077.22 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,8%.

Στο μεταξύ, ο μεταλλευτικός κλάδος έχασε έδαφος σήμερα καθώς οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν μετά τη χαμηλότερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη στις κινεζικές εξαγωγές η οποία πυροδότησε ανησυχίες για χαμηλότερη ζήτηση στο κόκκινο μέταλλο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο εξαιτίας της πτώσης της εγχώριας ζήτησης. Ειδικότερα, οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά μειώθηκαν 0,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,1% και έρχονται μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη άνοδο 3,9% τον Μάρτιο.

Οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία σημείωσαν άνοδο 9,5% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στην μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων επτά ετών, ανέφερε η Halifax. Οι τιμές κατοικιών τον Μάιο διαμορφώθηκαν 1,3% υψηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν είχαν αυξηθεί 1,5%.