Ρωσία: Αποχώρησε επίσημα από τη συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Ανοικτοί Ουρανοί»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο, ο οποίος επισημοποιεί την έξοδο της Ρωσίας από τη συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Ανοικτοί Ουρανοί», μια συμφωνία που επιτρέπει πτήσεις επιτήρησης από μη οπλισμένα αεροπλάνα πάνω από τις χώρες που έχουν υπογράψει την εν λόγω συμφωνία.

Η Ρωσία ήλπιζε ότι ο Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσαν να συζητήσουν τη συνθήκη, όταν συναντηθούν αργότερα αυτό το μήνα σε σύνοδο κορυφής στη Γενεύη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, όμως, ενημέρωσε τον Μάιο τη Μόσχα ότι δεν θα επανενταχθεί στη συνθήκη, από την οποία η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποσυρθεί την περασμένη χρονιά.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συνθήκη «αναστάτωσε σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων» μεταξύ των χωρών της συνθήκης και υποχρέωσε τη Ρωσία να αποσυρθεί απ’ αυτή.

«Αυτό προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην τήρηση της συνθήκης και στη σημασία της για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας, δημιουργώντας μια απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας», ανέφερε το Κρεμλίνο σε σχόλιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Η Μόσχα ήλπιζε ότι ο Μπάιντεν θα ανέτρεπε την απόφαση του προκατόχου του. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν άλλαξε στάση και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Τον Ιανουάριο η Ρωσία ανακοίνωσε τα δικά της σχέδια να αποχωρήσει από τη συνθήκη και η κυβέρνηση κατέθεσε τον περασμένο μήνα στο κοινοβούλιο νομοθεσία για να επισημοποιήσει την αποχώρησή της.

Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση των ΗΠΑ να μην επανενταχθούν στη συνθήκη χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικό λάθος» και προειδοποίησαν πως η κίνηση αυτή δεν θα δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα πρόσφορη για συνομιολίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών αργότερα αυτό το μήνα στη σύνοδο κορυφής της Γενεύης.