ΠΑΤΡΑ: Στο τελικό στάδιο ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης

Στην τελική ευθεία έχει φτάσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του παραλιακής ζώνης της Πάτρας, με τους πέντε μελετητές που έχουν πάρει την πρόκριση στην β’ φάση του διαγωνισμού, να παραδίδουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας τους φακέλους με τα προσχέδια των προτάσεων τους.

Οι πέντε μελετητές επιλέχτηκαν από την κριτική επιτροπή στην α’ φάση του διαγωνισμού. Οι προτάσεις τους άρεσαν και για αυτό και πήραν την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Οι φάκελοι έτσι που θα καταθέσουν στην β’ φάση του διαγωνισμού θα είναι πάνω στις αρχικές τους προτάσεις που ήδη έχουν αξιολογηθεί, μόνο που αυτή τη φορά θα έχουν μία περαιτέρω επεξεργασία, πάντα με βάση κεντρική ιδέα για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.

Από τους πέντε αυτούς φακέλους οι τρεις θα περάσουν στην γ΄και τελική φάση του διαγωνισμού. Η μία από τις τρεις προτάσεις θα πάρει το α’ βραβείο και θα αναλάβει να προχωρήσει στην εκπόνηση της οριστικής μελέτης της ανάπλασης.

Εννοείται ότι όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με βάση τις κατευθύνσεις που από την αρχή έχει δώσει ο δήμος που είναι ελεύθερη παραλιακή ζώνη, χωρίς χώρους για εμπορική εκμετάλλευση και ένα θαλάσσιο μέτωπο που προορίζεται για δωρεάν αναψυχή και ψυχαγωγία στους δημότες της πόλης.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αφορά την έκταση που ξεκινά από το ύψος του νέου λιμανιού και φτάνει στην άλλη άκρη της παραλιακής ζώνης, στο ύψος της Κανελλοπούλου.

Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα του δήμου και των προτεραιοτήτων που θα δοθούν στο κάθε τμήμα της παραλιακής ζώνης, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρηματικά κονδύλια για να προχωρήσει το έργο.

Διαχωρισμός σε ενότητες

Η έκταση της παραλιακής ζώνης που είναι να αναπλαστεί είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα από τον δήμο και με βάση αυτόν τον διαχωρισμό θα πρέπει να εκδοθούν τα τεύχη δημοπράτησης της κάθε ενότητας.

Οι ενότητες αυτές είναι: τα τμήματα μεταξύ των προβολών της Ελευθερίου Βενιζέλου και Τριών Ναυάρχων,  το τμήμα μεταξύ των προβολών της Τριών Ναυάρχων έως την Αγίου Νικολάου, το τμήμα μεταξύ των προβολών από την Θεσσαλονίκης έως την Κανελλοπούλου.

Η διάκριση αυτή δίνει την δυνατότητα στον δήμο να διεκδικήσει τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις ως ξεχωριστά έργα. Θυμίζουμε από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό απουσιάζει ο χώρος της Μαρίνας για τον οποίο θα γίνει ένας ξεχωριστός διαγωνισμός όταν χαρακτηριστεί τουριστικός λιμένας.

Ξεχωριστός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί και για το τοπόσημο που θα κατασκευαστεί στη θέση του παλαιού κτιρίου των υπηρεσιών λιμένα το οποίο παρά τις αντιρρήσεις που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί από ειδικούς επιστήμονες και αρχιτέκτονες, θα κατεδαφιστεί.

Στόχος πάντως του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργικής, αισθητικής, τεχνικής και οικονομικής άποψης, ενώ επιδίωξη του δήμου είναι να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής αρχιτεκτονικής.