Πακιστάν: Τουλάχιστον 43 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση τρένων

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, κατά τον εκτροχιασμό μιας αμαξοστοιχίας και την επακόλουθη σύγκρουση της με ένα άλλο τρένο, σήμερα το πρωί στο νότιο Πακιστάν.

Οι διασώστες χρειάστηκαν ώρες για να ανασύρουν από τα συντρίμμια ορισμένους επιβάτες που είχαν παγιδευτεί.

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, κοντά στην πόλη Νταχάρκι, στα βόρεια της επαρχίας Σιντ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Πακιστανικών Σιδηροδρόμων. Την ώρα εκείνη, οι περισσότεροι από τους 1.200 επιβάτες των δύο τρένων κοιμόντουσαν.

Το ένα τρένο εκτροχιάστηκε και στη συνέχεια προσέκρουσε επάνω του το δεύτερο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

“Πέσαμε ο ένας πάνω στον άλλο, αλλά δεν πάθαμε κάτι σοβαρό”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχτάρ Ρατζπούτ, επιβάτης στο Millat Express, το τρένο που εκτροχιάστηκε. “Κατόπιν, ένα άλλο τρένο εμφανίστηκε από το πουθενά και μας χτύπησε. Όταν συνήλθα, είδα επιβάτες ξαπλωμένους στο πάτωμα δίπλα μου, άλλοι προσπαθούσαν να βγουν από το βαγονι”, συνέχισε.

Το Millat Express εκτελούσε το δρομολόγιο από το Καράτσι στην πόλη Σαρντόγα όταν εκτροχιάστηκε κι έπεσε στις γραμμές. Την ώρα εκείνη ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, το Sir Syed Exress, που είχε ξεκινήσει από το Ραβαλπίντι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών Φαουάντ Τσόντρι, τα δύο δυστυχήματα σημειώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

“Είχα αποπροσανατολιστεί, προσπαθούσα να καταλάβω τι μας συνέβη, όταν το άλλο τρένο μας χτύπησε”, είπε ένας άλλος επιβάτης, ο Σαχίντ.

Ένας αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας, ο Ουμάρ Τουφάιλ, είπε ότι τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκφράζοντας φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιο βαρύς.

Ο εκπρόσωπος των Πακιστανικών Σιδηροδρόμων νωρίτερα έκανε λόγο για “τουλάχιστον 33 νεκρούς”.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται γιατροί να τοποθετούν ορό σε έναν άνδρα, που έχει τις αισθήσεις του αλλά φαίνεται μόνο ο κορμός του, να ξεπροβάλει μέσα από μια μάζα σιδερικών.

Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί στα καθίσματα του τρένου και τα είχαν καλύψει με παραδοσιακά σάλια.

“Η περιοχή είναι απομονωμένη και δυσκολευόμαστε να οργανώσουμε την επιχείρηση διάσωσης”, εξήγησε ο εκπρόσωπος των Πακιστανικών Σιδηρογραμμών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών, στρατηγός Αχτάρ Ναουάζ Σάτι, ανακοίνωσε ότι ο στρατός και μια παραστρατιωτική δύναμη που σταθμεύει κοντά, σπεύδουν σε βοήθεια. Πολλοί χωρικοί πήγαν επίσης στο σημείο του δυστυχήματος για να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών και πρώην υπουργό Σιδηροδρόμων Σεΐχ Ρασιντ, οι σιδηροδρομικές γραμμές όπου έγινε το δυστύχημα χρονολογούνται αό το 1880. Ο νυν υπουργός Σιδηροδρόμων Αζάμ Σουάτι τόνισε ότι αυτό το τμήμα των γραμμών ήταν “πραγματικά επικίνδυνο” αλλά οι αρχές ανέμεναν πόρους από το μεγάλο πρόγραμμα υποδομών “Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν” για να ξεκινήσουν την επισκευή του. “Αν υπάρξουν καθυστερήσεις (στην εκταμίευση) θα ξαναφτιάξουμε αυτή τη γραμμή με δικά μας χρήματα”, υποσχέθηκε.

Τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα είναι συχνά στο Πακιστάν, το οποίο κληρονόμησε χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών και τρένων της αποικιοκρατικής περιόδου, όμως η συντήρησή τους παραμελήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ