ΚΙΝΑΛ: Να μην είναι σε βάρος των ευάλωτων δανειοληπτών οι νέες αντικειμενικές αξίες


“Οι κυβερνητικές προθέσεις είναι εντελώς ασαφείς”, σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για τις ανακοινώσεις των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα. Σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος, επισημαίνεται ότι “υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα τόσο για τη μεθοδολογία υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών, όσο και για την επίπτωση τους στους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες”.

Όπως αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, “το πιο άμεσο όμως ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα από την κυβέρνηση, είναι αν το νέο σύστημα θα οδηγήσει ευάλωτους δανειολήπτες να τεθούν εκτός της έστω και ισχνής και προβληματικής προστασίας που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας”.

Σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι σε όλες τις υφιστάμενες περιπτώσεις οι μεταβολές των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσουν τη διαπραγματευτική ισχύ των οφειλετών και όχι των πιστωτών.

“Ειδάλλως, είναι προφανές ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι ένα εργαλείο που συμπληρώνει το πλαίσιο των εισπρακτικών, των funds, της άρσης προστασίας της α΄ κατοικίας και του νέου πτωχευτικού”, καταλήγει το ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του.