ΠΑΤΡΑ: Προβολή του ντοκιμαντέρ: Le temps des ouvriers από «Αναιρέσεις»

Το εγχείρημα των αναιρέσεων στην Πάτρα με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη επιλέγει να ξετυλίξει το κουβάρι της εργατικής τάξης από την αρχή του μέχρι και το σήμερα. Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κόσμο της εργασίας οι ιστορικές διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος οφείλουν να επανέλθουν και πάλι στην κουβέντα και να τροφοδοτήσουν τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

 

Προβολή του ντοκιμαντερ: Le temps des ouvriers
Μια mini σειρά ντοκιμαντερ τεσσάρων επεισοδίων που ξεδιπλώνουν την ιστορία της εργατικής τάξης στην Ευρώπη από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα.
Στην πρώτη προβολή θα παρακολουθήσουμε τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς. Και στο δεύτερο κύκλο της επόμενης εβδομάδας η συνέχειά τους.

Η περιγραφή των δύο πρώτων επεισοδίων:
Επεισόδιο 1: Ο καιρός των εργοστασίων

Από τις αρχές του 18ου αιώνα, μια νέα οικονομία κάνει την εμφάνισή της στη Μεγάλη Βρετανία, ξεκινώντας από τη βιομηχανία και το εμπόριο. Οι εργάτες της υπαίθρου πρέπει, τώρα, να δουλέψουν σε μεγάλα εργοστάσια. Αυτή είναι η αρχή της Βρετανικής εργατικής τάξης. Αυτοί οι νέοι εργάτες χρειάζονται περισσότερο από έναν αιώνα προκειμένου να συνειδητοποιήσουν την κουλτούρα της εργασίας τους, τα δικαιώματά τους και τις κοινωνικές αλλαγές που έρχονται. Οι εργάτες διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους μισθούς και το δικαίωμα στην απεργία. Μια νέα επανάσταση βρίσκεται στα σκαριά.

Επεισόδιο 2: Τα οδοφράγματα

Σε αντίθεση με την Αγγλία, η Γαλλία διεξάγει μια αργή βιομηχανική επανάσταση, χωρίς μεγάλα εργοστάσια και χωρίς μαζική αγροτική έξοδο.
Ωστόσο, εκεί αναπτύσσονται τα πιο ριζοσπαστικά σοσιαλιστικά και επαναστατικά κινήματα, που κάνουν την Ευρώπη του 19ου αιώνα να τρέμει. Όλα αποτυγχάνουν. Στη Γερμανία, όμως, το πρώτο μαζικό εργατικό κόμμα υιοθετεί τον μαρξισμό ως ένα επίσημο δόγμα. Αλλά η επανάσταση δεν συμβαίνει. Οι συνθήκες των εργαζομένων βελτιώνονται αργά και εμφανίζεται μια νέα εικόνα της εργατικής τάξης.