Ακίνητα: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες

Η εκτίναξη των τιμών ζώνης σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη των μεταβιβάσεων από την προσεχή εβδομάδα που θα ανακοινωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και οι νέες εντάξεις περιοχών. Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως περιοχές του κέντρου της Αθήνας, τουριστικές περιοχές καθώς και παραλιακές ζώνες της περιφέρειας που σήμερα υποφορολογούνται.

Οι εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων οι οποίοι είχαν εντολή να καταγράψουν τις αξίες των ακινήτων δηλαδή την πραγματική τους τιμή, απογειώνουν τις αντικειμενικές αξίες στο Θησείο, τα Πετράλωνα, το Ψυρρή, την Πλατεία Βικτωρίας, την Κυψέλη, τον Βοτανικό αλλά και ζώνες στη Αργυρούπολη, τον Υμηττό, τη Λυκόβρυση και τη Νέα Πεντέλη.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Ψυρρή σήμερα η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.200 ευρώ το τ.μ. και με βάση τις εισηγήσεις ενδέχεται να φθάσει τις 2.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ δεν τροποποιηθούν ο συντελεστής υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από 3,7 ευρώ θα φθάσει τα 7,6 ευρώ. Βέβαια, σε λίγες μέρες θα γίνει γνωστό εάν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έκανε δεκτές τις εισηγήσεις των εκτιμητών ή εάν χρειάσθηκε να “βάλε το χέρι της” προκειμένου να μη χρειασθούν μεγάλες αλλαγές στα κλιμάκια.

Σε πολλές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, ιδίως στο εμπορικό τρίγωνο, οι οποίες εκτοξεύθηκαν σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τουριστικού ενδιαφέροντος και νέων επενδύσεων για την ανάπτυξη μικρών τουριστικών μονάδων (π.χ. μπουτίκ ξενοδοχεία) αναμένεται οι τιμές να αυξηθούν σημαντικά ξεπερνώντας το 80% της σημερινής αντικειμενικής αξίας.

Στην Κυψέλη, τα Κάτω Πετράλωνα και την Αργυρούπολη, οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξεως του 33%, 81% και 79% αντίστοιχα. Στα βόρεια προάστια, η μέση αύξηση θα είναι της τάξεως του 10%-20%, ενώ υψηλές είναι οι προτεινόμενες αυξήσεις στα δυτικά προάστια και γενικότερα σε περιοχές όπου για λόγους άσκησης κοινωνικής πολιτικής οι τιμές ζώνης είχαν παραμείνει εξαιρετικά χαμηλές επί σειρά ετών.

Όσοι, λοιπόν, σκέφτονται να αγοράσουν ή να πωλήσουν ακίνητο θα πρέπει να το πράξουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων τιμών ζώνης που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουάριου 2022. Σε όσες περιοχές αυξηθούν οι τιμές υπάρχει περιθώριο έξι μηνών ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στη αγορά ακινήτου, ενώ αντίθετα σε όσες περιοχές μειωθούν οι τιμές οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να περιμένουν την εφαρμογή των μειωμένο τιμών ώστε να καταβάλλουν και μικρότερο φόρο μεταβίβασης.

Με τις νέες εντάξεις διευρύνεται η φορολογική βάση και καλύπτεται το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες. Οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%.

ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος

Τη μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ εξετάζει την αποπληρωμή του φόρου από τον Μάρτιο του 2022 έως και το τέλος Δεκεμβρίου 2022 δηλαδή σε 10 δόσεις. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερη του 8% ενώ σε άλλες μηδενική. Στόχος όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης είναι να μην πληρώσει κάνεις περισσότερο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με φέτος, εκτός βέβαια των ιδιοκτητών που μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν. Μάλιστα προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή των κλιμακίων υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά στον συμπληρωματικό φόρο η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τις επιβαρύνσεις ή ακόμα και να τον καταργήσει. Σημειώνεται ότι σήμερα 500.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ πληρώνουν επιπλέον ποσά τα οποία φθάνουν τα 629 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι επιπτώσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Οι μεταβολές στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα συμπαρασύρουν την αύξηση 20 φόρων και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων. Οι φόροι αυτοί είναι:

1. Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), ο οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.

2. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

3. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

4. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

5. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.

6. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.

7. Ο φόρος διανομής ακινήτων.

8. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

9. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

10. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

11. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

12. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με τους φόρους δωρεάς.

13. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

14. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

15. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

16. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

17. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

18. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων.

19. Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.

20. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Οι νέες εντάξεις

Αττική: Βάρκιζα, Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλειό.

Νομός Φλώρινας: Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη

Νομός Ημαθίας: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια.

Νομός Κιλκίς: Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές

Νομός Σερρών: Πρώτη Σερρών, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας, Κερκίνη

Νομός Χαλκιδικής: Περιοχές της Κασσάνδρας, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.

Νομός Αιτωλοακαρνανίας: Περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα, Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο και Αστακός.

Νομός Κορινθίας: Παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο.

Κεφαλλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Φισκάρδο, Βασιλικιάδες.

Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι, Μωραΐτικα, Πέλεκας.