ΠΑΤΡΑ: Συζήτηση για την Περιφερειακή διακυβέρνηση και ανάπτυξη – Φαρμάκης: «Δεν πρέπει να ζητάμε μόνο πόρους»

ΠΑΤΡΑ.REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2021.ΠΡΩΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI.ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Τη συζήτηση για την Περιφερειακή διακυβέρνηση και ανάπτυξη άνοιξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και συνδιοργανωτής του συνεδρίου κος Νεκτάριος Φαρμάκης . Ενώ στην Ευρώπη μιλάμε για περιφερειακή πολιτική, υπάρχει διαφορά στο πως αντιλαμβανόμαστε την περιφερειακή πολιτική τόνισε. Ανέφερε ότι δεν πρέπει να ζητάμε μόνο πόρους αλλά να γίνονται και από κοινού προσπάθειες. Τόνισε επίσης ότι πιστεύει απόλυτα στις θεσμικές λειτουργίες. Άλλωστε όπως είπε το αυτοδιοικητικό έχει κυρωθεί από το νόμο. Οι προτάσεις είναι κατατεθειμένες μένει μόνο να πάρουμε τις αποφάσεις.

Η κα Ρόδη Κράτσα Περιφερειάρχης Ιωνίων Νήσων που πήρε το λόγο, δήλωσε ότι το μεγάλο αισιόδοξο βήμα έχει γίνει . Παρόλο όμως που οι περιφέρειες είναι κομβικές δεν έχουν ταεργαλεία , δεν έχουν ευελιξία και προσωπικό δηλαδή τις βασικές προυποθέσεις για να τελέσουν το καθημερινό τους έργο.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Αλέξανδρος Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου τονίζοντας ότι πόροι υπάρχουν αλλά η γραφειοκρατία είναι μεγάλη και όπως μεγάλη είναι και η ανάγκη για επιστημονικό προσωπικό.

Ο κος Παναγιώτης Νίκας Περιφερειάρχης Πελοποννήσου , συμπληρωσε ότι πολύ βασικές είναι οι Περιφερειακές συνεργασίες. Χαρακτηριστικά είπε ότι όλοι τον ίδιο λαό υπηρετούμε αλλά θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία Δήμων –Περιφερειών-Εκκλησιας και είναι ευκαιρία να την υλοποιήσουμε με το νέο ΕΣΠΑ.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο Δημήτρης Άσπρος διευθύνων σύμβουλος της Data Consultants πήρε μέρος επίσης ο κος Θεοφάνης Σπανός Περιφερειάρχης της Κεντρικής Ελλάδας, ο οποίος δήλωσε ότι η πανδημία έδειξε ότι ο θεσμός της Περιφέρειας ενηλικιώθηκε και η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατούς και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Συνομιλητές ήταν επίσης η κα Elona Gjebrea μέλος του οργανισμού για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη , ο κος Younous Omarjee μέλος του Ευρωπαικού κοινοβουλίου και ο κ Πρόδρομος Προδρομίδης ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο σχεδιασμού και Οικονομικης έρευνας.