Ο Τσίπρας πλέον παίρνει αποστάσεις από τον Παππά – «Η ζημιά όμως που έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη»

Σαφείς αποστάσεις από τον στενό του συνεργάτη και νο2 του κόμματος, Νίκο Παππά, πήρε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ολγα Τρέμη και στο newsbomb, ενώ παράλληλα, χωρίς καν να πιεστεί, έδειξε τόση ηττοπάθεια, την ώρα που αμφισβητεί επισήμως τις δημοσκοπήσεις και την εικόνα που δίνουν.

Στην ερώτηση «αν τυχόν ας πούμε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εσείς θα σκεφτείτε ότι μπορεί και να μην παραμείνετε στη θέση σας;», ο κ. Τσίπρας απαντά: «Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε. Και θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλο το πρόσωπο που θα κυβερνήσει. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού».

Η πρώτη ανάγνωση λέει ότι ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί από τώρα ένα μεγάλο άνοιγμα, μήπως και αποφύγει τις δεύτερες εκλογές. Λέει δηλαδή στη Φώφη Γεννηματά και τον Γιάνη Βαρουφάκη (το ΚΚΕ δεν μπαίνει καν στο διάλογο) ότι αν χάσει τις εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος για να αποφευχθούν οι επαναληπτικές εκλογές, είναι διατεθειμένος να μην είναι εκείνος πρωθυπουργός.

Σαφές, αν και μήνυμα χωρίς αποδέκτες, καθώς κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος στην Ελλάδα, ναι μεν προβλέπεται, δύσκολα όμως μπορεί να σταθεί. Στο video πάντως, ο κ. Τσίπρας φέρεται να λέει «ίσως και να είναι άλλο το πρόσωπο που θα κυβερνήσει», κάτι που στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» από το κείμενο της απομαγνητοφώνησης…

Πλην του προφανούς «κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι σίγουρος για τη θέση του», η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι ο κ. Τσίπρας με τη φράση «κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους» στέλνει το μήνυμα «αν χάσω, φεύγω». Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Είναι δυνατόν από τη μία να λες ότι η κυβέρνηση καταρρέει και ότι οι δημοσκοπήσεις λένε ψέματα και την ίδια στιγμή να ανοίγεις μόνος σου, έστω και υπαινικτικά, ζήτημα αποχώρησής σου αν χάσεις; Εκτός κι αν ήθελε να πει κάτι άλλο. «Δεν είναι η κοινή γνώμη ο αποδέκτης. Το ακροατήριο και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι, να ξέρουν ότι θα τον χάσουν αν δεν τον στηρίξουν όταν χάσει…», η ανάγνωση παλιού και έμπειρου στελέχους που κάποτε ο κ. Τσίπρας τον άκουγε, αλλά τώρα δεν θέλει ούτε να τον ξέρει.

«Θα επανέλθω για τελευταία φορά στον κ. Παππά. Ηταν από τους στενότερους συνεργάτες σας στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικός σας φίλος με πολύ σημαντικές αρμοδιότητες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν και σήμερα εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν τέτοιο ρόλο», ρωτά η δημοσιογράφος. Και ο κ. Τσίπρας απαντά: «Σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα». Λέει και άλλα μετά, αναμενόμενα, όπως ότι «αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι» αλλά η… σφαίρα είχε ήδη φύγει από τη θαλάμη. Αν ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να πει κάτι τέτοιο, απλά δεν θα το έλεγε.

Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας είπε και άλλα ενδιαφέροντα που χρήζουν αναφοράς. Αναψε νέα σπίθα στη σχέση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπενθυμίζοντας τη λάθος δήλωσή του για το ποιος είναι μεσαία τάξη σήμερα στην Ελλάδα, ποιος δεν είναι και γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη στοχοποίησε, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ότι παρά την απλή αναλογική που εκείνος ψήφισε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα βρει τρόπους να συνεργαστεί και η χώρα να αποφύγει τις επαναληπτικές εκλογές κ.λπ.

Για… συμφέροντα

Τέλος, έχει σημασία να επισημανθεί πως ακόμα και όταν προκλήθηκε να πει αν κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων εννοεί ή υπονοεί συναλλαγή, εκείνος δεν έπεσε στην παγίδα. «Υπάρχει θέμα καθαρά ιδεοληπτικής εμμονής σε ένα μοντέλο το οποίο είναι αποτυχημένο, το οποίο δεν λειτούργησε ούτε στην Ελλάδα ούτε στον υπόλοιπο κόσμο και τώρα αλλάζει μετά την πανδημία. Εννοώ όμως ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει να κάνει και με το πώς αυτές τις δεσμεύσεις, που τις έδωσε προεκλογικά, δεν ήταν ανέντιμο, ούτε το κάνει λέγοντας άλλα, τις έδωσε προεκλογικά και στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, τις έδωσε προεκλογικά και στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι αυτά τα γραμμάτια θα θελήσει να τα ξεπληρώσει», απάντησε. Αρα, για ιδεολογική διαφορά μιλά ο κ. Τσίπρας, δεν καταγγέλλει συναλλαγή…

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος