RGC 2021 – Δένδιας: Ελπίζω σε ένα ήσυχο καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά

Έβγαλε ειδήσεις η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Αναπτυξιακό Συνέδριο RGC της «Πελοποννήσου». Ο κ. Δένδιας μίλησε για όλα τα θέματα που είναι στην «θερμή» ατζέντα της επικαιρότητας.

-Για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, που συνοδεύτηκε με μεγάλη διαχυτικότητα σε σχέση με το κλίμα στην Αγκυρα:

«Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είμαστε φίλοι 20 χρόνια. Δεν σημαίνει ότι λόγω της σύγκρουσης στην Αγκυρα, εξαφανίστηκε η προσωπική εγκαρδιότητα ανάμεσά μας. Πράγματι, ήταν τελείως διαφορετικό το κλίμα αυτή τη φορά, η Τουρκία καταλαβαίνει ότι, ανεξάρτητα των διαφορών μας, δεν μπορεί να προκαλεί και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Όμως μη σας ξεγελά το κλίμα που είδατε στην Αθήνα. Δεν έγιναν όλα ρόδινα, δεν λύθηκαν όλα ξαφνικά. Δεν θα αποκαλύψω τι είπε η τουρκική πλευρά, γιατί ήταν μια κλειστή συνάντηση. Θα πω όμως τι είπαμε εμείς. Ότι ποτέ δεν θα φύγουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας. Οι διαφορές υπάρχουν, ειδικά στα σοβαρά θέματα μεγάλες διαφορές, και η ελληνική πλευρά θα συνεχίζει να τις υπογραμμίζει. Η χώρας μας έχει πάγιες εθνικές θέσεις, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Την ίδια αντίδραση με τη δική μου είμαι βέβαιος ότι θα είχε όποιος Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε βρεθεί σε ανάλογη θέση αναφορικά με ό,τι συνέβη στην Αγκυρα.

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, είναι καθαρά εθνικό κυριαρχικό δικαίωμά μας και θα το κάνουμε όταν εμείς κρίνουνε πως είναι η κατάλληλη στιγμή. Σας τονίζω ότι η Τουρκία είναι ο μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει απειλήσει άλλη χώρα επειδή ασκεί νόμιμο δικαίωμά της. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει επιτέλους ότι οποιαδήποτε εκδήλωση παραβατικότητας εκ μέρους της θα οδηγεί σε όξυνση των σχέσεων μας. Ευελπιστώ ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ήρεμο. Δεν θα ήθελα να ξαναζήσω όσα έζησα το περσινό καλοκαίρι…».

-Για την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου στις 20 Ιουλίου και το Κυπριακό:

«Εκτιμώ ότι πρέπει η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις. Εισέβαλε στην Κύπρο και παραμένει εκεί ως στρατός εισβολής. Ελπίζω ότι θα αποφύγει ο Ερντογάν κάθε ενέργεια-πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Πάντως στο Κυπριακό είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Στο χειρότερο σημείο εδώ και πολλά χρόνια. Η Γενεύη μάς πήγε πολλά βήματα πίσω, δεν έβγαλε κανένα αποτέλεσμα εξ αιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας».

Διαβάστε αναλυτικά αύριο στην εφημερίδα Πελοπόννησος όσα δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Το δελτίο τύπου της διοργάνωσης αναφέρει:

Την πεποίθηση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ήσυχο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, με αφορμή τόσο την συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο όσο και τις προχτεσινές δηλώσεις στο υπουργείο τόνισε, πως ο κ. Τσαβούσογλου δεν ήρθε για ρεβάνς, οι θέσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας είναι γνωστές και «η Τουρκία κατάλαβε ότι δεν πρέπει να προκαλεί και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που έχει απειλήσει με πόλεμο, εφόσον, η Ελλάδα ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Για το Κυπριακό πρόσθεσε πως βρίσκεται στο χειρότερο σημείο μετά το 1974 καθώς στη σύνοδο της Γενεύης αντί να σημειωθεί πρόοδος έγιναν πολλά βήματα πίσω.

Για το θέμα της Λιβύης εξέφρασε την αντίθεσή του για την μη πρόσκληση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη συνάντηση εντός του μήνα ενώ, ζήτησε άμεση αποχώρηση στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα ευρωπαϊκά βήματα της Αλβανίας παρά τις στενές σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της Λευκορωσίας ζήτησε παραπάνω κυρώσεις καθώς ενέργειες όπως αεροπειρατεία από χώρα δεν θυμίζουν 21ο αιώνα.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του OPEN TV Αλεξία Τασούλη.