Λευκορωσία – Προτασέβιτς: Μου την έστησε ένας – άγνωστος – συνεργάτης μου

Νέο βίντεο με δηλώσεις του κρατούμενου αντιφρονούντα δημοσιογράφου σε κρατικό κανάλι της Λευκορωσίας – Δεν οδηγούν πουθενά, πλέον, οι διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο, είπε – «Υπό πίεση οι δηλώσεις του» ανέφερε συνεργάτης του

Νέα δεδομένα σχετικά με τη σύλληψή του από τη κυβέρνηση της Λευκορωσίας, έθεσε ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτασέβιτς, σε βίντεο που κυκλοφόρησε την Πέμτπη, από κυβερνητικά ελεγχόμενο κανάλι της χώρας.

Ο αντιφρονούντας δημοσιογράφος, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή της πτήσης της Ryanair στην οποίο βρισκόταν, ισχυρίζεται στο νέο βίντεο πως «παγιδεύτηκε από έναν συνεργάτη του» αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Οι δηλώσεις του 26χρονου δημοσιογράφου έγιναν κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας τηλεοπτικής εκπομπής στο κρατικό κανάλι ONT της Λευκορωσίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Προτασέβιτς τέθηκε υπό κράτηση στις 23 Μαΐου αφού το αεροπλάνο που ταξίδευε από την Αθήνα, προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, προσγειώθηκε υποχρεωτικά στο Μινσκ από ελεγκτές πτήσεων της Λευκορωσίας, οι οποίοι προειδοποιούσαν για πιθανή παρουσία βόμβας στο αεροσκάφος. Βόμβα, τελικά, δεν βρέθηκε μετά την προσγείωση, ωστόσο τόσο ο δημοσιογράφος όσο και η Ρωσίδα φίλη του, Σοφία Σαπέγκα, συνελήφθησαν.

Στην εκπομπή που μεταδόθηκε, εκφράστηκε ξανά η θέση πως οι αρχές της Λευκορωσίας δεν γνώριζαν ότι ο Προτασέβιτς βρισκόταν στο αεροπλάνο, όταν διέταξαν την προσγείωσή του στο Μινσκ.

Ο Προτάσεβιτς ισχυρίστηκε πως είχε κοινοποιήσει τα ταξιδιωτικά του σχέδια κατά τη διάρκεια συνομιλίας με συνεργάτες του, 40 λεπτά πριν την αναχώρησή του από την Αθήνα. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η απειλή της βόμβας θα μπορούσε να είχε «δημιουργηθεί» από κάποιον με τον οποίο είχε προσωπικές συγκρούσεις.

Ακολούθως, κατηγόρησε τον – άγνωστο – συνεργάτη ότι είχε συνδέσμους με χάκερ που αντιτίθενται στην αντιπολίτευση και οι οποίοι έχουν εκδώσει απειλές για βόμβες στο παρελθόν.

«Το πρώτο πράγμα που νόμιζα ήταν ότι μου την έχουν στήσει» είπε. «Όταν το αεροπλάνο βρισκόταν σε διάδρομο προσγείωσης, συνειδητοποίησα ότι είναι άχρηστο να πανικοβληθώ».

Σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του Προτάσεβιτς, ένας εκ των συνεργατών του υποστήριξε πως τις έκανε «με σαφή πίεση».

Συνεχίζοντας, ο 26χρονος είπε ότι μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε, είδε πως απ’ έξω περίμενε μια βαριά οπλισμένη ειδική ομάδα. «Ήταν μια ειδική μονάδα SWAT – με στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα και όπλα», είπε.

Στο ίδιο πρόγραμμα του ONT, ο Προτασέβιτς αναγνώρισε ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν χάσει την ισχύ τους και έχουν «ξεθωριάσει», υποστηρίζοντας πως η αντιπολίτευση πρέπει να περιμένει έως ότου τα οικονομικά προβλήματα οδηγήσουν σε ευρεία δυσαρέσκεια των πολιτών.

«Πρέπει να περιμένουμε έως ότου επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση και οι άνθρωποι ξεκινήσουν να βγαίνουν ξανά στου δρόμους για ένα πιάτο φαγητό» τόνισε, δείχνοντας, με τον τρόπο αυτό, πως οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος Λουκασένκο είναι πλέον άσκοπες εν μέσω της σκληρής καταστολής τους.

Τέλος, ο Προτασέβιτς είπε ότι προσπάθησε να μείνει μακριά από τη Ρωσίδα φίλη του μετά την προσγείωση, ελπίζοντας ότι οι αρχές δεν θα τη συλλάβουν. Κάτι που τελικά δεν κατάφερε…