Ινδονησία: Ακυρώνεται το προσκύνημα στη Μέκκα λόγω πανδημίας

Η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα παγκοσμίως, ακύρωσε το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Θρησκευτικών Ζητημάτων.

Για πολλούς Ινδονήσιους το προσκύνημα στη Μέκκα (χατζ) είναι ένα γεγονός το οποίο περιμένουν όλη τους της ζωή, καθώς ο χρόνος αναμονής φτάνει και τα 20 χρόνια λόγω του συστήματος ποσοστώσεων που επιβάλει η Σαουδική Αραβία στους προσκυνητές από τις διάφορες χώρες.

«Λόγω της πανδημίας και για την ασφάλεια των προσκυνητών, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι φέτος δεν θα επιτρέψει και πάλι στους Ινδονήσιους να πάνε» στη Μέκκα, δήλωσε ο υπουργός Γιακούτ Τσόλιλ Κούμας.

«Δεν αφορά μόνο την Ινδονησία καμία χώρα δεν έχει λάβει τις ποσοστώσεις της καθώς δεν έχει υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι έχουν ήδη καταβάλει τα χρήματα για το χατζ, θα μπορέσουν να πάνε του χρόνου.

Η Σαουδική Αραβία έχει άρει την απαγόρευση εισόδου στο έδαφός της – την οποία είχε επιβάλει προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της covid-19 –για ταξιδιώτες από 11 χώρες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA το Σάββατο. Ωστόσο παραμένει η υποχρέωση καραντίνας.

Πριν την πανδημία περίπου 2,5 εκατομμύρια προσκυνητές επισκέπτονταν τους ιερότερους τόπους για το ισλάμ στη Μέκκα και τη Μεδίνα για το χατζ, το οποίο απέφερε στη Σαουδική Αραβία περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ