Έτοιμες οι αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες – Τι αλλάζει για τον ΕΝΦΙΑ

Νέε αντικειμενικές τιμές με επικαιροποιημένα στοιχεία βασισμένα στις εμπορικές αξίες για 10.000 περίπου περιοχές της χώρας αναμένεται τις επόμενες μέρες να δημοσιοποιηθούν καθώς η σχετική υπουργική απόφαση είναι έτοιμη από το Υπ. Οικονομικών.

Ήδη στο σχετικό λήμμα η έκθεση των θεσμών που δημοσιεύτηκε χτες στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ανέφερε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να εφαρμοστεί από την αρχή του επόμενου έτους. Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεση αναφέρουν ότι η επέκταση του συστήματος εφαρμογής τους «έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95% Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022, με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Έτσι σύμφωνα και με σχετικές πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο η υπουργική απόφαση με τις αναθεωρημένες τιμές ζώνης των ακινήτων για 10.160 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι έτοιμη και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί. Όπως είναι φυσικό οι νέες αντικειμενικές συμπαρασύρουν, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και δεκάδες άλλους φόρους που αφορούν τα ακίνητα.

Εκτιμάται, δε, ότι σε 7.000 περιοχές καταγράφονται αυξήσεις, σε 3.000 περιοχές θα υπάρξει μείωση ενώ για 1.000 περιοχές οι τιμές θα μείνουν αμετάβλητες. Επίσης πάνω από 3.000 περιοχές, κύρια παραθαλάσσιες, ή με τουριστικό ενδιαφέρον, θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Εκεί δε θα κληθούν όσοι έχουν περιουσία να αρχίσουν να βάζουν και γιαυτά τα ακίνητα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

. Έτσι πχ στην Περιφέρεια Αττικής αποκτούν τιμές ζώνης περιοχές που ήταν εκτός στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. τη Σαλαμίνα, τα Κύθηρα αλλά και την Αίγινα όπου εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σύστημα μπαίνουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκιδικής. Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές., και σττο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη και στο Καστράκι.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού θα πατήσει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2022 με στόχο όπως έχει αναφερθεί να μην αλλάξει κάτι σε σχέση με το συνολικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Δηλαδή με βάση όσα έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τις αλλαγές που προωθούνται οι εισπράξεις του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθούν στο επίπεδο των 2,6 δισεκ. ευρώ περίπου που είναι σήμερα. Αντίθετα τα βάρη θα κατανεμηθούν πιο δίκαια καθώς μάλιστα η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί και μειώσεις σε ποσοστό 8% σε συνέχεια των μειώσεων στο 22% του 2019. Ουσιαστικά επιδιώκεται μέσα από τις μειώσεις αυτές να μην υπάρχουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις εκεί όπου καταγράφονται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Παράλληλα έχει προταθεί από την Έκθεση Πισσαρίδη η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.00 ευρώ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται εν όψει προϋπολογισμού 2022 στα τέλη του τρέχοντος έτους.

 

Πηγή: Reporter.gr