Συνάντηση Μητοτάκη – Μπάιντεν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Από τώρα άρχισαν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι προετοιμασίες για τη σύνοδο Κορυφής των μελών- χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη και το πρώτο πράγμα που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

Το γεγονός ότι με τον κορωνοϊό δεν τελειώσαμε ακόμα βόλεψε τις αρχές ασφαλείας της Συμμαχίας. Και αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας.

Έτσι από χθες έβγαλαν φιρμάνι ότι στις 14 Ιουνίου ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής δεν θα επιτρέπονται περισσότερα από δέκα άτομα σε κάθε αντιπροσωπεία. Έβγαλαν μάλιστα και καινούργια e-pass για τη ημέρα αυτή.

Η Σύνοδος θα αρχίσει στην μεγάλη αίθουσα (Hall No1) στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει έως τις 3 μ.μ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μείνει στο ΝΑΤΟ μόνον για τρεις ώρες. Γιατί στο περιθώριο θα έχει συναντήσεις με άλλους ηγέτες (περιλαμβανομένου και του Ερντογάν). Πάμε όμως τώρα στα του ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα:

Πρώτα απ΄όλα δεν πρέπει να αποκλειστεί συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά θεωρείται πολύ πιθανόν να γίνει αυτή η συνάντηση, αν λάβει κανείς υπόψη το θερμό τηλεφώνημα που έκανε ο πλανητάρχης προς τον Πρωθυπουργό την 25η Μαρτίου. Άλλωστε ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μείνει στις Βρυξέλλες δύο ημέρες μία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και άλλη (που επίσης έχει ελληνικό ενδιαφέρον) για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και ΗΠΑ.

Επιπλέον θα υπάρξει στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου και η εξαγγελθείσα συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.