Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εντός του 2021

Ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» δημιουργούν για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης οι χιλιάδες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για ένα νέο, μεγάλο κύμα ασφαλισμένων προς σύνταξη, που πυροδοτείται τόσο από την ρευστή οικονομική κατάσταση όσο και από τα σενάρια που διαρρέονται για αλλαγές στα όρια ηλικίας το 2022. Αυτό το μαζικό κύμα φυγής προκαλεί ισχυρές πιέσεις στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που ήδη σφυροκοπείται, εδώ και ένα χρόνο, από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση και την οικονομία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπερταμείου ασφάλισης παρατηρούν «θεαματική» αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης σε σχέση με το 2020. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα και στους κλάδους υγείας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι που έχουν τις προϋποθέσεις για να αποσυρθούν από την ενεργό δράση προετοιμάζονται για την μεγάλη έξοδο βλέποντας την πίεση που υπάρχει στους χώρους εργασίας τους τον τελευταίο χρόνο λόγω κορονοϊού.

«Παρατηρούμε μεγάλο ρεύμα εξόδου από υγειονομικούς εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και κυρίως, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Προφανώς, οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία μετά την πανδημική κρίση είναι ιδιαίτερα δύσκολες, γεγονός που τους ωθεί στο να ελέγχουν προϋποθέσεις για έξοδο από την υπηρεσία τους», εξηγεί στο powergame.gr ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Πάντως, τον Απρίλιο οι περισσότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβλήθηκαν από ασφαλισμένους του ΙΚΑ (7.646), του ΟΑΕΕ (3.025), του ΟΓΑ (4.372) και του Δημοσίου (1.735).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να μειώσει τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο του περασμένου έτους οι αιτήσεις για σύνταξη ήταν 9.075, ενώ φέτος κατά τον ίδιο μήνα ο αριθμός έχει εκτιναχθεί στις 18.194! Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης διπλασιάστηκαν, ενώ μήνα με το μήνα ο αριθμός αυτός βαίνει αυξανόμενος. Για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2020 η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο ΕΦΚΑ παρέλαβε 6.683 αιτήσεις, ενώ τον Απρίλιο του 2021 οι αιτήσεις έφτασαν τις 18.300. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της οδού Σταδίου, ο ΕΦΚΑ λαμβάνει πλέον κατά μέσο όρο περίπου 16.000-18.000 αιτήσεις τον μήνα, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει στα… συρτάρια πάνω από 200.000 αιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται ήδη στην ουρά για την πολυπόθητη σύνταξη περίπου 151.500 ασφαλισμένοι για κύρια και 125.000 για επικουρική. Σύμφωνα με στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης το κύμα αποχωρήσεων που παρατηρείται αποτελεί τροχοπέδη για την επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης συντάξεων που επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας και σύντομα θα χρειαστούν περισσότερα «χέρια» προκειμένου να μειωθεί το «στοκ» των εκκρεμοτήτων.