Πόρισμα του ΟΗΕ εκθέτει τον Γιλντιρίμ και επιβεβαιώνει τον Τούρκο αρχινονό για το εμπόριο ναρκωτικών

Μια έκθεση του ΟΗΕ φαίνεται να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από τον εξόριστο Τούρκο αρχινονό σχετικά με τη συμμετοχή της κυβέρνησης σε ένα διεθνές σύστημα διακίνησης κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τον Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος ζει στο Ντουμπάι, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ ταξίδευε συχνά στο Καράκας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για να σχεδιάσει μια νέα εμπορική οδό για ναρκωτικά αφότου σχεδόν πέντε τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν πέρυσι από την Κολομβία.

Τα γεγονός της υιοθέτησης νέων οδών διακίνησης επιβεβαίωσε και η Δίωξη Ναρκωτικών της Τουρκίας σε έκθεσή της.

Η έκθεση του ΟΗΕ, η οποία κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, ανέφερε ότι η εμπορία ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο υιοθέτησε νέες μεθόδους χρησιμοποιώντας ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό ως κάλυψη για τη διευκόλυνση της διακίνησης.

Ο Γιλντιρίμ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Πέκερ και είπε ότι ο γιος του, ο Έρκαμ, ταξίδεψε για να παραδώσει προσωπικά τεστ COVID-19 και προστατευτικό εξοπλισμό σε όσους έχουν ανάγκη. “Είναι προσβολή να μας συνδέει με ναρκωτικά”, δήλωσε ο Γιλντιρίμ, ο οποίος είναι τώρα ο αναπληρωτής ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Μαΐου.

Ωστόσο, υπήρξε σκεπτικισμός για τις παρατηρήσεις του, καθώς η Βενεζουέλα είχε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων COVID-19 κατά την επίσκεψη του γιου του.

Ο δημοσιογράφος Cuneyt Ozdemir αποκάλυψε επίσης ένα επίσημο tweet από την τουρκική πρεσβεία στο Καράκας από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 που έδειξε ότι ο γιος ποζάρει με την αντιπροσωπεία που πήγε στη Βενεζουέλα ως μέρος μιας επίσημης επίσκεψης.

Ο καθηγητής Sevil Atasoy, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η έκθεση του Φεβρουαρίου έδειξε πώς η πανδημία άλλαξε το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. “Άρχισαν να χρησιμοποιούν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, ακόμη και προστατευτικές μάσκες, γάντια και απολυμαντικά για να δώσουν την εντύπωση ότι εμπορεύονταν ιατρικό εξοπλισμό και όχι ναρκωτικά”, είπε.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες οπιούχων κατασχέθηκαν στο Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Τουρκία.

“Η διαδρομή των Βαλκανίων, η οποία διήλθε από το Ιράν, την Τουρκία και τις χώρες των Βαλκανίων στο δρόμο προς αγορές προορισμού στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, παρέμεινε η κύρια οδός διακίνησης οπιούχων προέλευσης Αφγανιστάν”, πρόσθεσε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας έχουν βάλει την κυβέρνηση στον τοίχο για τις εμπορικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα από πέρυσι, υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι δεσμοί θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως κάλυψη για τη διευκόλυνση της διακίνησης ναρκωτικών.

Το κόμμα DEVA, που ιδρύθηκε από τον πρώην τσάρο της οικονομίας της Τουρκίας και πρώην έμπιστο του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν, ρώτησε πρόσφατα από την κυβέρνηση σχετικά με τον λόγο για την άρση των δασμών που επιβλήθηκε στο τυρί από τη Βενεζουέλα, μετά από τους ισχυρισμούς του Πεκέρ ότι η Τουρκία ήταν μέρος ενός σημαντικού σχεδίου εμπορίου κοκαΐνης από τη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Τουρκία επέτρεψε, μέσω προεδρικού διατάγματος, την εισαγωγή προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών τυριού, από τη Βενεζουέλα με μηδενικό δασμό. Η απόφαση ακολούθησε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της χώρας στη Βενεζουέλα μια εβδομάδα πριν, ενώ το διάταγμα επικρίθηκε από εκπροσώπους του τουρκικού γεωργικού τομέα εκείνη την εποχή που δήλωσαν ότι θα βλάψει τη βιομηχανία.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε επίσης τον Τούρκο υπουργό εμπορίου ποιοι πολιτικοί και οι συγγενείς τους συμμετείχαν στις εισαγωγές τυριών από τη Βενεζουέλα.

Πέτρος Κράνιας