Άντεξε στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Αρνητικά πρόσημα στο ταμπλό, αλλά αντοχές για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο έσπασε σχεδόν ανώδυνα το τετραήμερο ανοδικό του σερί, καθώς διατήρησε την παρουσία του πάνω από τις 890 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 894,13 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 890,94 μονάδων (-0,44%) και 898,65 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος ανήλθε στα 71,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια.

Άντεξε στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,05%, στις 2.166,02 μονάδες, ενώ στο -0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.390,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 549,99 μονάδες.

Λίγο καλύτερη η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα στο Χρηματιστήριο, ωστόσο κινήθηκε σχεδόν κατά 40% χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων ημερών, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα της αγοράς, και στα δύο στρατόπεδα. Η κίνηση μάλιστα της Εθνικής, αν και άργησε χρονικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και τα κέρδη σε Motor Oil και ΟΠΑΠ, κράτησαν τις άμυνες έναντι των πιέσεων που άσκησαν οι πωλητές στο μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η κόπωση… και ο φόβος των 900

Αν και η αγορά “αθόρυβα” αλλά σταθερά έχει ανακάμψει από τις 852 μονάδες στις οποίες βρέθηκε στις 21 Μαΐου, όσο πλησιάζει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, τόσο δείχνει αδύναμη να διαπεράσει την αντίσταση. Βέβαια, σε μια πιο μακροσκοπική οπτική, σε κάθε ορόσημο του Γενικού Δείκτη κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από το περσινό χαμηλό των 469 μονάδων(17/6/2020), η δυσκολία και η δυστοκία ήταν παρούσες. Λίγο παραπάνω από 14 μήνες μετά βέβαια, η αγορά έχει καταφέρει να κινηθεί σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα, με την επιλεκτικότητα να αυξάνεται.

Έτσι, το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 900 μονάδες, διατηρώντας εν ισχύ και το ανοδικό σενάριο προς τις 950 μονάδες, απαιτεί ισχυρές αγοραστικές εντολές. Σε αυτό συμφωνούν και οι περισσότεροι αναλυτές, υπό μία αίρεση όμως. Δεδομένου ότι το ανοδικό σερί επέτρεψε τις εσωτερικές διορθώσεις σε τίτλους, οι ταλαντωτές έχουν παραμείνει σε ουδέτερες ζώνες, ενώ η ρευστότητα υπάρχει στα χαρτοφυλάκια. Το ζητούμενο είναι επομένως να υπάρξει ένας καταλύτης που θα επαναπροωθήσει αυτήν την ρευστότητα στη Λ. Αθηνών, τροφοδοτώντας την υπέρβαση των υψηλών του 2021, ήτοι τις 919 μονάδες.

Αλλάζουν επίπεδο οι ελληνικές τράπεζες;

Μπορεί η αγορά να έχει μείνει στο ίδιο επίπεδο για πάνω από δύο μήνες, αλλά οι αναλυτές δεν σταματούν να υπερτονίζουν τις προοπτικές που διανοίγονται, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Έναν κλάδο που έρχεται με ένα -10% από τον Μάιο, αλλά εμφανίζεται ακόμη αδύναμος να αντιδράσει και να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Σήμερα η JP Morgan ανέφερε ότι εξετάζει την προσθήκη των ελληνικών τραπεζών στo “γκρουπ” των CE3, των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με τις τράπεζες της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, κάτι που θα σημαίνει ότι η ελληνική τραπεζική κρίση έχει τελειώσει. Καθώς ο δείκτης p/e δεν μπορεί να συγκριθεί ιστορικά και έναντι των υπόλοιπων αγορών, η JP Morgan επιλέγει να κοιτάξει τη μερισματική απόδοση η οποία για τον ελληνικό δείκτη διαμορφώνεται στο 6,9% και είναι σημαντικά ελκυστικότερη και υψηλότερη από τον μέσο όρο του περιβάλλοντος των αναδυόμενων αγορών, ο οποίος τοποθετείται στο 2,6%.

Έτοιμες να γυρίσουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με την Euroxx, η οποία αξιολογώντας τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του κλάδου, διαπιστώνει ότι οι στόχοι μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών είναι σε καλό δρόμο να επιτευχθούν, οι εισροές NPE από τα μορατόρια είναι χαμηλότερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ τα προ προβλέψεων έσοδα σημειώνουν βελτίωση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean έκλεισε με απώλειες 3,17%, με την Eurobank να την ακολουθεί με το δικό της -2,03%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Jumbo, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Titan, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα.

Στον αντίποδα, η Motor Oil κέρδισε 3,24%, με την Εθνική να ενισχύεται κατά 2,94%. Στο +1,67% η ΕΧΑΕ και στο +1,09% ο ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Φουρλής.