Υπό εξέταση ο εμβολιασμός των παιδιών 12-15 ετών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:33

Στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού της Ελλάδας.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο της 44χρονης Γλυκερίας που έφυγε σήμερα από τη ζωή λόγω της σπάνιας περίπτωση θρόμβωσης με θρομβοπενία που υπέστη, μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι στα μέσα Μαΐου το CDC των ΗΠΑ διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμού των παιδιών καθώς και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, ενώ πριν από τρεις ημέρες ακολούθησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που αποφάσισε την επέκταση των εμβολιασμών με εμβόλιο mRNA στις ηλικίες 12-15 ετών.

Η αποτελεσματικότητα σύμφωνα με σχετική μελέτη σε μικρό αριθμό παιδιών έδειξε ότι είναι περίπου 100% αποτελεσματικό, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεδομένου πως η μελέτη ήταν μικρή δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπλήρωσε πάντως, ότι η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα κάθε χώρας να διαμορφώσει τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό.

Όπως εξήγησε η Επιτροπή εξετάζει το θέμα, ενώ τόνισε ότι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν την νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ πανδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό των παιδιών, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνεται ο εμβολιασμός.

Η Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για να προβεί στη σύστασή της, που όπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ήτοι ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι προαιρετικός.

Το 19% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως, το 34% έχει λάβει μία δόση

Στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε ότι και σήμερα ο αριθμός των εμβολιασμών αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 5.570.000 εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, 3.630.000 άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 34%) και 2.040.000 έχουν εμβολιαστεί πλήρως (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 19,44%).

Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι από την Pfizer περιμένουμε 2.070.900 δόσεις, από Moderna 408.800 δόσεις, ενώ η Johnson & Johnson θα αποστείλει μεταξύ 400.000 και 500.000 δόσεων, αλλά μένει να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε ωστόσο πως τα ραντεβού εμβολιασμού με Johnson & Johnson ανοίγουν από τις 7 Ιουνίου σε όλη τη χώρα, για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών, καθώς αναμένουμε άλλες 78.000 δόσεις στις Ιουνίου.