Χρηματιστήριο: “Κόκκινος” ο Μάιος μετά από 3 μήνες ανόδου

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με τον τζίρο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω των αργιών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση το θετικό του πρόσημο, κλείνοντας τον Μάιο πλησίον, αλλά χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 894,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 889,93 μονάδων (+0,26%) και 894,90 μονάδων (+0,82%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 396 χιλ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: "Κόκκινος" ο Μάιος μετά από 3 μήνες ανόδου

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,89%, στις 2.167,17 μονάδες, ενώ στο +0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.400,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,73% στις 552,22 μονάδες.

Στο επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,70%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,05%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 10,15%.

Μετά από τρεις μήνες συνεχούς ανόδου, ο Μάιος ήταν αρνητικός για τον Γενικό Δείκτη, καθώς ούτε από τον FTSE 25 βοηθήθηκε, αλλά ούτε και από τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε τον μήνα με διψήφια ποσοστά πτώσης. Και το σημαντικότερο ήταν ότι ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε μέσα στον μήνα να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά από την αρχή του έτους, ήτοι στις 919 μονάδες, στις οποίες είχε βρεθεί την τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου.

Θετικά μηνύματα… αργή ανταπόκριση

Αυτό που έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι ενώ η αγορά λαμβάνει θετικά μηνύματα τόσο από το μέτωπο της οικονομίας όσο και από εκείνο των αποτελεσμάτων, ο Γενικός Δείκτης έχει καθηλωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μια εσωτερική διόρθωση τίτλων, ελεγχόμενη… αλλά διόλου αμελητέα. Τα θετικά μηνύματα μάλιστα φαίνεται να υπολογίζουν σημαντικά ξένοι αναλυτές και θεσμοί, αλλά όχι τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στη Λ. Αθηνών.

Και αυτό αποδίδεται κυρίως σε δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι η διεθνής συγκυρία έχει υποχρεώσει τους ξένους κυρίως επενδυτές να περιορίσουν την έκθεσή τους σε αγορές που εμπεριέχουν κίνδυνο, όπως είναι η ελληνική. Μάλιστα, μετά και τα σημερινά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, υποχρεώνει τους επενδυτές να εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους και το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει σύσφιξη της πολιτικής της.

Βέβαια, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί ξένοι αναλυτές, η ΕΚΤ απέχει ακόμη αρκετούς μήνες πριν εξετάσει τη σύσφιξη της πολιτικής της, ωστόσο, βάσει της καταστατικής της εντολής, η σταθερότητα των τιμών με πληθωρισμό πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%, είναι ο ύψιστος στόχος, και όχι η στήριξη των ελλειμματικών προϋπολογισμών των κυβερνήσεων (ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο ανήλθε στο 2,4%).

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η αγορά αναμένει τι θα συμβεί με τον τουρισμό στην Ελλάδα. Το ΧΑ αναμένει να ξεκαθαρίσει η εικόνα στο μέτωπο του τουρισμού, ώστε να υπάρξουν τοποθετήσεις και ανάληψη ρίσκου με βάση το θετικό σενάριο της ομαλοποίησης του μεγάλου αυτού πυλώνα της οικονομίας. Το διακύβευμα της επιστροφής στην κανονικότητα άλλωστε μπορεί να έχει συγκεντρώσει αρκετές πιθανότητες, εντούτοις ο βαθμός του κινδύνου είναι ακόμη υψηλός, ανακόπτοντας πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν θετικά την αγορά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική ξεχώρισε με το +4,19% που σημείωσε, με τις ΕΥΔΑΠ, Aegean και Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του +1% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Titan, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Eurobank, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς καμία να κλείσει πάνω από το -0,70%.