Τουρκία: Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ο Ιμάμογλου – Κατηγορείται ότι προσέβαλε το Εκλογικό Συμβούλιο

Τούρκοι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης για τον δημοφιλή δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης – και πιθανό μελλοντικό, εκλογικό αντίπαλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – για φερόμενη προσβολή του εκλογικού παρατηρητή της χώρας.

Κατηγόρησαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου για προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, το οποίο δεν αναγνώρισε την αρχική του νίκη στις τοπικές εκλογές του 2019 και διέταξε την επανάληψη της ψηφοφορίας για τη δημαρχία της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, είπε το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), την Παρασκευή.

Όταν ο Ιμαμόγλου κέρδισε τη δεύτερη ψηφοφορία, έδωσε τέλος σε μία άνω των 25 ετών κυριαρχία του κόμματος του Ερντογάν και των προκατόχων του στην πόλη.

Η λίρα έπεσε κάτω από τα 8,60 ανά δολάριο, στο άκουσμα της είδησης για το κατηγορητήριο, πέφτοντας κάτω από το χαμηλό ρεκόρ, που… επετεύχθη από ανησυχία ότι η τουρκική νομισματική πολιτική είναι πολύ χαλαρή για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η κίνηση έρχεται καθώς η δημοτικότητα του Ιμάμογλου ξεπερνά εκείνη του Ερντογάν πριν από τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η βαθμολογία δημοσκοπήσεων του Ερντογάν φτάνει στο χαμηλό όλων των εποχών καθώς αυξάνονται τα οικονομικά δεινά της χώρας.

Ένα δικαστήριο αναμένεται τώρα να αποφασίσει εάν θα εκδικάσει την υπόθεση. Ο Ιμαμόγλου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών και ενός μηνός, εάν καταδικαστεί.