Κέρδη για τα futures της Wall με το βλέμμα στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα κρίσιμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία του πληθωρισμού τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, τα futures του Dow κερδίζουν 150 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 ενισχύονται κατά 11 μονάδες. Τα futures του τεχνολογικού Nasdaq Composite προσθέτουν 22 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα για την αργία της Memorial Day.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο αντανακλώντας την έκρηξη στη ζήτηση καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, η οποία ωστόσο συνεχίζει σε άλλα μέρη του πλανήτη να προκαλεί προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εντείνοντας το ράλι των τιμών.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο.

Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,7%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2001, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Από τον Απρίλιο του 2020 ο δομικός δείκτης σημείωσε άλμα 3,1%, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 1992. Ο ευρύτερος δείκτης αυξήθηκε κατά 3,6% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση κατά 0,6% και άνοδο 2,9% σε ετήσια βάση.

Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Απρίλιο, μετά το άλμα του Μαρτιού κατά 4,7%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο.

Τέλος το προσωπικό εισόδημα κατρακύλησε κατά 13,1%, μετά το άλμα του Μαρτίου κατά 20,9% όταν πολλοί Αμερικανοί έλαβαν τις κυβερνητικές επιταγές για την τόνωση των εισοδημάτων τους.

Το ράλι των τιμών προβληματίζει τους αναλυτές, αν και τα περισσότερα στελέχη της Federal Reserve κάνουν λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC την Πέμπτη, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει να συζητά για το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων της Fed που φτάνουν σήμερα τα $120 δισ.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στον Λευκό Οίκο για το πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών. Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν μια αντιπρόταση ύψους $928 δισ. στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, πολύ χαμηλότερα από την τελευταία πρόταση του Λευκού Οίκου για επενδύσεις συνολικού ύψους $1,7 τρισ.