ΣτΕ: Ζητούν ακύρωση του τεστ Covid στον στρατό – Δικαστικά “πυρά” από γονείς μαθητών για τα μέτρα

Του Παναγιώτη Στάθη

Σωρηδόν συνεχίζουν να κατατίθενται οι προσφυγές κατά των διαγνωστικών ελέγχων Covid αλλά και των μέτρων κατά του κορονοϊού στα Ελληνικά Δικαστήρια. Αυτή τη φορά στο Συμβούλιο Επικρατείας προσέφυγε αφενός μια πολιτική υπάλληλος του στρατού (και μάλιστα στρατιωτικού εργαστηρίου) αλλά και 49 γονείς μαθητών και μια φοιτήτρια σχετικά με μέτρα που λαμβάνονται στα σχολεία.

Στρατιωτικό εργαστήριο

Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε από μια εργαζόμενη στην γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου η οποία ζητεί αν ακυρωθεί ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος για COVID-19  στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στην υπάλληλο  απαγορεύτηκε η είσοδος επειδή αρνείται να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο COVID-19.

Η ίδια περιγράφει ότι ενημερώθηκε από τους αρμοδίους της στρατιωτικής υπηρεσίας, ότι εάν δεν  υποβληθεί στον προβλεπόμενο υγειονομικό έλεγχο δεν θα επιτρέπεται η είσοδός της και θα καταγράφεται είτε ως αρνούμενη την παροχή εργασίας, είτε ως μη προσερχόμενη  στην εργασία της. Η προσφεύγουσα αναφέρει ότι η επίμαχη ΚΥΑ προβλέπει την υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και την ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος, χωρίς να προηγουμένως να ερωτηθεί αν συναινεί σε αυτό.

Μάλιστα, απέστειλε επιστολή στην υπηρεσία της και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι η επίμαχη ΚΥΑ είναι αντισυνταγματική, παράνομη, κ.λπ., λόγω της καταστρατήγησης του  συνταγματικού  θεμελιώδους δικαιώματός της να προστατεύει τα  προσωπικά της δεδομένα.

Γονείς και μια φοιτήτρια στο ΣτΕ

Στο μεταξύ, στο ίδιο δικαστήριο προσέφυγαν 49 γονείς τα παιδιά των οποίων είναι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και μια φοιτήτρια και ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4790/2021 που αφορά τις ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του  COVID-19.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι τα προβλεπόμενα μέτρα από το  νόμο  4790/2021 για την προστασία από τον COVID-19, είναι αντίστοιχα με την επιβολή του καθεστώτος    Απαρτχάιντ και είναι απάνθρωπα μέσα εξαναγκασμού  σε συμμετοχή σε μαζικά πειραματικά βιοϊατρικά πρωτόκολλα.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντίθετος σε διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις, αλλά και σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ την ίδια στιγμή οι μαθητές χάνουν το βασικό συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα  στην εκπαίδευση, την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει νομοθετική πρόνοια για κατ΄ οίκον διδασκαλία (home schooling).