Προπηλάκισαν την Ακσενέρ και ο Ερντογάν επαινεί τους δράστες και την απειλεί: Θα ακολουθήσουν κι άλλα!

Στην Τουρκία κάθε μέτρο δημοκρατικότητας έχει χαθεί εδώ και πολλά χρόνια, όμως τα τελευταία, δεν γίνεται καν η προσπάθεια συγκάλυψης αυταρχικών και μαφιόζικων πρακτικών και νοοτροπιών από το καθεστώς αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Καθώς η “θύελλα” Σεντάτ Πεκέρ σαρώνει τη χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος παρέμενε σιωπηλός, βλέποντας (ίσως ενορχηστρώνοντας) τις επιθέσεις που δέχονται οι Αγάρ και Σοϊλού από τον αρχινονό, χωρίς να κάνει καμία απολύτως δήλωση.

Σαν να μην έφτανε η οικονομική κατάρρευση της χώρας, η διπλωματική απομόνωση στο εξωτερικό, οι αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική, η όλο και μειούμενη πολιτική αποδοχή στο εσωτερικό, η κατακραυγή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα και πλήθος άλλων, τώρα ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να επαινέσει τους ανθρώπους που επιτέθηκαν εναντίον της προέδρου του Καλού Κόμματος (İYİ Partısı) και μάλιστα να σχολιάσει με ειρωνεία παραθέτοντας προηγούμενα σχόλια της Μεράλ Ακσενέρ η οποία είχε πει ότι “έρχονται καλύτερες μέρες”.

Στις 20 Μαΐου η Μεράλ Ακσενέρ βρισκόταν στον Διπόταμο (İkizdere) στη Ριζούντα του Πόντου, περιοχή από την οποία κατάγεται ο Ερντογάν και είχε συναντήσεις με ντόπιους οι οποίοι της ανέλυαν το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Μία γυναίκα την πλησίασε και την κατηγόρησε ότι με το να επιλέξει να συνταχθεί με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εναντίον του Ερντογάν, ουσιαστικά τάσσεται με το μέρος των τρομοκρατών του ΡΚΚ. Σύντομα, ένα γκρουπ πλησίασε την Ακσενέρ και τη συνοδεία της και άρχισε να φωνάζει συνθήματα, με την κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι. Ένας άντρας, φορώντας την μπλούζα με το σήμα του Καλού Κόμματος φώναξε “φύγετε γρήγορα, κάτι θα γίνει”. Η ασφάλεια της Ακσενέρ την απομάκρυνε έγκαιρα.

Μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις 26 Μαΐου, ο Ερντογάν αποκάλεσε την Ακσενέρ “κυρία Νύφη”, αναφερόμενος στα σχόλιά της, υπονοώντας ότι είναι νύφη στη Ριζούντα, μιας και ο άντρας της επίσης κατάγεται από εκεί. “Η κυρία Νύφη με συνέκρινε με τον Νετανιάχου και πήγε στη Ριζούντα κατόπιν τούτου. Διδάχτηκε ένα πολύ καλό μάθημα”, δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις προηγούμενες παρατηρήσεις της Ακσενέρ για τον Ερντογάν και τον Νετανιάχου, καθώς είχε δηλώσει ότι οι δυο τους μοιάζουν, καθώς ο Ερντογάν είναι η τουρκική εκδοχή του ισραηλινού προέδρου.

“Πρέπει να ευχαριστήσετε τον Θεό που σας έδωσαν ένα μάθημα χωρίς να πάνε πολύ μακριά. Σαν να μην ήταν αρκετός ο Διπόταμος, πήγατε στο Τσαγιελί. Έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν και εκεί”, είπε, προσθέτοντας ότι “θα ακολουθήσουν κι άλλα”.

“Αυτές είναι οι καλύτερες μέρες σου”, σημείωσε ο πρόεδρος.

Τα σχόλιά του Ερντογάν έρχονται “γάντι” στις δηλώσεις και της κατηγορίες που εξαπολύει ο Σεντάτ Πεκέρ, καθώς ο εξόριστος αρχινονός εξηγεί στα βίντεό του πώς βοήθησε να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου σε όλη την Τουρκία, μέσα από επιθέσεις, δολοφονίες και απειλές, οφελώντας την αυταρχική διακυβέρνηση Ερντογάν.

Στα σχόλιά του, απαντώντας στον Ερντογάν, ο πρόεδρος του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επεσήμανε ότι αυτή η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι ακριβώς ίδια με τη συμπεριφορά και τα σχόλια της μαφίας και ζήτησε άμεσα εκλογές, ενώ η Ακσενέρ απαντώντας είπε ότι “αυτός είναι ο λόγος που ζητούμε άμεση επαναφορά του κοινοβουλευτικού συστήματος”.

Πέτρος Κράνιας